1

2

Przepisy

Sernik (przepis ze staropolskiej kuchni)

4/5 4 3 5 1

przygotowanie: 50 minut

porcje: 16 porcji

Przygotowanie:

Masło ucieramy na pianę,dodajemy,po łyżce,cukier puder,żółtka,i przetarty ser.Do utartej serowej masy dodajemy pianę z 5 białek (WAŻNE!!!),przesypując 2 łyżkami mąki.Gotową masę serową wykładamy do dużej tortownicy wyłożonej andrutem lub cienką warstwą wcześniej upieczonego kruchego ciasta,wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika i pieczemy 90 minut w temp.160"C.Wyjmujemy gdy wierzch sernika jest równomiernie zrumieniony a boki lekko odstają od formy.Podajemy lekko opruszony cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: