Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Sernik (przepis ze staropolskiej kuchni)

  • czas Łączny czas: 50 min
  • porcji Porcji: 16
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Masło ucieramy na pianę,dodajemy,po łyżce,cukier puder,żółtka,i przetarty ser.Do utartej serowej masy dodajemy pianę z 5 białek (WAŻNE!!!),przesypując 2 łyżkami mąki.Gotową masę serową wykładamy do dużej tortownicy wyłożonej andrutem lub cienką warstwą wcześniej upieczonego kruchego ciasta,wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika i pieczemy 90 minut w temp.160"C.Wyjmujemy gdy wierzch sernika jest równomiernie zrumieniony a boki lekko odstają od formy.Podajemy lekko opruszony cukrem pudrem.
Kalorie: - kcal / 16 porcję

Potrzebne składniki:

  • 1 kostka masła
  • 60 dag dobrego sera białego
  • 40 dag cukru pudru
  • 12 żółtek i 5 białek
  • laska wanili
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • andrut na spód lub jak kto woli kruche ciasto

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Sernik (przepis ze staropolskiej kuchni)
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Sernik (przepis ze staropolskiej kuchni)

Wydrukuj przepis

Sernik (przepis ze staropolskiej kuchni)

Zgłoś przepis do moderacji