Kluski na parze

Oceń ten przepis!

4/5 4 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

4/5 4 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Do misy przesiać mąkę i sól. W rondelku podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, wsypać cukier, wkruszyć drożdże, wbić jajka i żółtko. Wszystko wymieszać łyżką i od razu wlać do misy z mąką
  2. Gdy składniki się połączą dodać olej i wyrabiać ok 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
  3. Jagody wymieszać z cukrem i mąką.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać szklanką , wkładać nadzienie , sklejać i formować jak na pączki.
  5. Kluski parować w garnku na podstawce pod przykryciem ok 10 min. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.

Opis przepisu:

Kluski na parze to nic innego, jak znane i lubiane pampuchy, czyli pączki drożdżowe gotowane na parze. Tym razem przygotowujemy je w wersji jagodowej – z jagodowym nadzieniem i jagodową polewą. Kluski na parze możesz zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno, bo obu wersjach smakują doskonale!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?