1

2

Przepisy

Kluski na parze

4/5 4 12 5 1

przygotowanie: ok.1h minut

Przygotowanie:

 Do misy przesiać mąkę i sól. W rondelku podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, wsypać cukier, wkruszyć drożdże, wbić jajka i żółtko. Wszystko wymieszać łyżką i od razu wlać do misy z mąką. Gdy składniki się połączą dodać olej i wyrabiać ok 10 min.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

Jagody wymieszać z cukrem i mąką.

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać szklanką , wkładać nadzienie , sklejać i formować jak na pączki.

Kluski parować w garnku na podstawce pod przykryciem ok 10 min.

Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.

Polewam Jagodami w pysznej polewie "KOWALEWSKI"

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: