Jabłecznik po amerykańsku

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę.
  2. Jajka utrzeć z cukrem, dolewać stopniowo olej (stale ucierając). Do gotowej masy wsypać mąkę, sodę i kakao. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na końcu połączyć masę z jabłkami.
  3. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Znany wszystkim jabłecznik, w nieco nietypowym wydaniu. Jabłecznik amerykański cechuje się tym, że jabłka są ukryte wewnątrz ciasta, a nie tak jak tradycyjnej wersji tworzą osobną warstwę. To spore urozmaicenie, a ciasto z orzechami włoskimi i rodzynkami świetnie komponuje się ze smakiem jabłek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?