Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Grzybki

  • kolorowe wszystkie ich rodzaje
  • czas Łączny czas: 70 min (Przygotowanie: 40 min Oczekiwanie 30 min)
  • porcji Porcji: 10
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. ciasto:
    żóltka, cukier puder cukier waniliowy dobrze roztrzepać. Mąkę wymieszać z proszkiem do piesczenia, dodać margarynę i posiekać nożem, wlać roztrzepane żółtka z cukrem. Zagiatając ciasto− wyrabiać. Schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować i wycinać krążki foremką do babeczek i szklanką. Krążkami, powstałymi z wycinania szklanką, oblepić posmarowaną tłuszczem, zewnętrzną stronę foremki do babeczek i upiec na złoty kolor. W krążkach wycinanych foremką− wyciąć dziurki. Upiec. Z części ciasta zrobić rulon, pokroić na małe kawałki, przypominające nóżkę grzybka. Jeden konieć każdego kawałka moczyć w białku i obtaczać w maku. Upiec.
    Masa:
    z mleka, mąki, cukru waniliowego ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając orzechy i przestudzony budyń ( do smaku troszkę spirytusu nie zaszkodzi).
    Kapelusze napełniać masą orzechową, przykryć krążkiem z dziurką, do której włożyć (białym Końcem) upieczony kawałek ciasta, Imitującym nóżkę grzybka.
    Polewa:
    wszystkie składniki połączyć, mieszając− lekko zagotować.
    Kapelusze grzybków ozdobić polewą, np. kakaową
Kalorie: - kcal / 10 porcję

Potrzebne składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 30 dag margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do oieczenia
  • 1 białko
  • 1 pełna łyżeczka suchego maku
  • do masy
  • 1/2 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag orzechów mielonych cukier puder do smaku (4-5 łyżeczek)
  • 1 1/2 kostki masła
  • do polewy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 1/2 łyżki kakao

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 14 listopada 2013
    KatarzynaJ

    Też robiłam takie grzybki i są przepyszne, warto się z nimi trudzić.

    +0
  • 26 marca 2009
    msewka

    Taki przepis jest na stronie www.gotujmy.pl tylko grzybki ładniejsze

    +0
  • 26 marca 2009
    BEEA123

    Extra wyglądaja .myślałam ,że pradziwe.Musze spróbowac je zrobic.

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Grzybki
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Grzybki

Wydrukuj przepis

Grzybki

Zgłoś przepis do moderacji