1

2

Przepisy

Grzybki

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 10 porcji

Przygotowanie:

ciasto:
żóltka, cukier puder cukier waniliowy dobrze roztrzepać. Mąkę wymieszać z proszkiem do piesczenia, dodać margarynę i posiekać nożem, wlać roztrzepane żółtka z cukrem. Zagiatając ciasto− wyrabiać. Schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować i wycinać krążki foremką do babeczek i szklanką. Krążkami, powstałymi z wycinania szklanką, oblepić posmarowaną tłuszczem, zewnętrzną stronę foremki do babeczek i upiec na złoty kolor. W krążkach wycinanych foremką− wyciąć dziurki. Upiec. Z części ciasta zrobić rulon, pokroić na małe kawałki, przypominające nóżkę grzybka. Jeden konieć każdego kawałka moczyć w białku i obtaczać w maku. Upiec.
Masa:
z mleka, mąki, cukru waniliowego ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając orzechy i przestudzony budyń ( do smaku troszkę spirytusu nie zaszkodzi).
Kapelusze napełniać masą orzechową, przykryć krążkiem z dziurką, do której włożyć (białym Końcem) upieczony kawałek ciasta, Imitującym nóżkę grzybka.
Polewa:
wszystkie składniki połączyć, mieszając− lekko zagotować.
Kapelusze grzybków ozdobić polewą, np. kakaową

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: