1

2

Przepisy

Rolada ze schabu z pieczarkami

5/5

Przygotowanie:

1.Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy, a następnie szklimy na oleju. Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy, aż do odparowania płynu. Natkę pietruszki drobniutko siekamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

2.Schab myjemy, kładziemy na desce. Długim nożem przekrawamy go na całej długości, zostawiając ok 1cm od dołu. W ten sposób otrzymujemy prostokąt mięsa.

3.Rozłożony płat mięsa solimy i pieprzymy, paprykę mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i smarujemy na mięso na całej powierzchni. Następnie układamy pieczarki, zostawiając 3 cm brzeg bez nadzienia. Na koniec układamy na pieczarkach cieniutko pokrojone plastry boczku.

4.Schab ciasno zwijamy i wiążemy grubą białą nicią, zaczynając od brzeg*w, a kończąc wiązanie na środku. Brzegi zabezpieczamy skórą z boczku, aby farsz nam nie uciekł. Wkładamy schab do formy i pieczemy w temp. 180'C.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: