Rolada ze schabu z pieczarkami

5/5 5 3 5 1
5/5 5 3 5 1
  • Przygotowanie: 25 min.

  • Oczekiwanie: 35 min.

składniki:

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy, a następnie szklimy na oleju.
  2. Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy, aż do odparowania płynu.
  3. Natkę pietruszki drobniutko siekamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Schab myjemy, kładziemy na desce. Długim nożem przekrawamy go na całej długości, zostawiając ok 1cm od dołu. W ten sposób otrzymujemy prostokąt mięsa.
  5. Rozłożony płat mięsa solimy i pieprzymy, paprykę mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i smarujemy na mięso na całej powierzchni. Następnie układamy pieczarki, zostawiając 3 cm brzeg bez nadzienia. Na koniec układamy na pieczarkach cieniutko pokrojone plastry boczku. Schab ciasno zwijamy i wiążemy grubą białą nicią, zaczynając od brzegów, a kończąc wiązanie na środku. Brzegi zabezpieczamy skórą z boczku, aby farsz nam nie uciekł.
  6. Wkładamy schab do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Opis przepisu:

Rolada ze schabu z pieczarkami to wyśmienity przepis na tradycyjny, mięsny obiad. Schab idealnie nadaje się do pieczenia, a w formie mięsnej rolady z nadzieniem będzie soczysty i kruchy. Upieczony i ciepły będzie smacznym daniem obiadowym, natomiast krojony w plastry i podawany na zimno, sprawdzi się jako wyśmienita przekąska lunchowa lub jako mięso na kolację do tradycyjnych kanapek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?