1

2

Przepisy

Ciasteczka 'orzeszki'

5/5

porcje: 30 porcji

Przygotowanie:

Skladniki na ciasto razem wymieszac i zagniesc. Foremki orzeszki lub muszelki wylepiac cienka warstwa ciasta i piec na zloty kolor w ok.175−180stopniach.

Orzechy sparzyc wrzacym mlekiem. Maslo utrzec z cukrem, zoltkiem i spirytusem. Polaczyc z orzechami.
CIASTKA: Upieczone ciasteczka przekladac masa i schlodzic w lodowce.
Smacznego!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • ROBERT
    uwielbiam orzeszki można zrobić również ciasto z dodatkiem kakao i masa biała i białe ciasto i masa z dodatkiem kakao polecam :-]
  • gwiazdka77
    jasne że można:)
  • gwiazdka77
    jasne że można :)
  • danuta25
    przepis doskonały, nie mam foremek więc czy można upiec ciasteczka w foremkach od babeczek i następnie wypełnić kremem
  • DORCIA123
    Ten przepis jest doskonały,rozkosz dla podniebienia!!!
  • anya-ka
    alez fajne orzeszki :) tylko że też nie mam foremek:(
  • GANDZIA31
    ja mam troche inny przepis bo nie dodaje kakao do ciasta tylko do kremu a krem robi się z mlekiem w proszku i bez żółtka
  • GANDZIA31
    ja mam zaprzyjażnioną koleżankę co mi pożycza foremki - można je kupić w sklepie gospodarstwa domowego ale ja kupiłam10 na próbe i są zbyt płytkie - jest też taka specjalna maszyna do wypieku orzeszków - no i zamiast kremu orzechowego może być karpatkowy ale oczywiście to nie to samo :)
  • gwiazdka77
    mozna tylko jesli koleczka beda grubsze to trzeba pic nawet40min i dobrze tez krem przed przekladaniem schlodzic w lodowce
  • agula s
    nie mam takich foremek, więc mam pytanie: czy można to ciasto rozwałkować i wykroić np. kółeczka i upiec na blasze, a potem przełożyć kremem?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: