Ciasteczka orzeszki

5/5 5 13 5 1

przygotowanie: 15 min

oczekiwanie: 20 min

porcje: 30 porcji

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto razem wymieszać i zagnieść. Foremki orzeszki lub muszelki wypełnić cienką warstwą ciasta.
  2. Piec na złoty kolor w ok. 175-180 stopniach przez 20 minut.
  3. Orzechy sparzyć wrzącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem, żółtkiem i spirytusem. Połączyć z orzechami.
  4. CIASTKA: Upieczone ciasteczka przekładać masa i schłodzić w lodówce. Smacznego!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • ROBERT
    uwielbiam orzeszki można zrobić również ciasto z dodatkiem kakao i masa biała i białe ciasto i masa z dodatkiem kakao polecam :-]
  • gwiazdka77
    jasne że można:)
  • gwiazdka77
    jasne że można :)
  • danuta25
    przepis doskonały, nie mam foremek więc czy można upiec ciasteczka w foremkach od babeczek i następnie wypełnić kremem
  • DORCIA123
    Ten przepis jest doskonały,rozkosz dla podniebienia!!!
  • anya-ka
    alez fajne orzeszki :) tylko że też nie mam foremek:(
  • GANDZIA31
    ja mam troche inny przepis bo nie dodaje kakao do ciasta tylko do kremu a krem robi się z mlekiem w proszku i bez żółtka
  • GANDZIA31
    ja mam zaprzyjażnioną koleżankę co mi pożycza foremki - można je kupić w sklepie gospodarstwa domowego ale ja kupiłam10 na próbe i są zbyt płytkie - jest też taka specjalna maszyna do wypieku orzeszków - no i zamiast kremu orzechowego może być karpatkowy ale oczywiście to nie to samo :)
  • gwiazdka77
    mozna tylko jesli koleczka beda grubsze to trzeba pic nawet40min i dobrze tez krem przed przekladaniem schlodzic w lodowce
  • agula s
    nie mam takich foremek, więc mam pytanie: czy można to ciasto rozwałkować i wykroić np. kółeczka i upiec na blasze, a potem przełożyć kremem?