Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Gołąbki inaczej

  • czas Łączny czas: 110 min (Przygotowanie: 50 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Kapustę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jeżeli ma dużo soku odcisnąć.
    Surowy ryż wypłukać,dobrze odsączyć.
    Połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać. Robić kulki jak na pulpety (wielkości orzecha włoskiego) i obtoczone podsmażyć na patelni.
    Przełożyć do gęsiarki i zalać sosem pomidorowym (przepis poniżej).
    Gotować ok.1 godz. aż ryż spęcznieje.
    UWAGA! Jeżeli chcę przyśpieszyć gotowanie,to używam ryż w woreczkach (3 woreczki) lub mieszam ryż z kaszą (2 woreczki ryżu i 1 woreczek kaszy) i podgotowuję 5 minut. Skraca się wtedy czas gotowania! Trzeba go dobrze odsączyć przed dodaniem do mięsa. Ale jak się daje surowy ryż ma dużo lepszy smak!

    Sos do gołąbków
     
    1 litr wody
    2 ząbki czosnku
    ketchup−do smaku
    sól ipieprz−do smaku
    2 opak. sosu pomidorowego WINIARY

    Odlać szklankę wody−do rozprowadzenia sosu WINIARY, resztę wody zagotować.
    Do gotującej się wody wlać rozprowadzony w 1 szkl. wody sos. Dodać pokrojony drobno czosnek, ketchup (ostry lub łagodny−zależy jakichcemy otrzymać sos)− do smaku.Posolić, można popieprzyć do smaku.Gotującym sosem zalać gołąbki.
Kalorie: - kcal / 0 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 28 kwietnia 2009
    reniulek

    Moje dzieciaki też uwielbiają gołąbki, więc będę musiała wypróbować! :)

    +0
  • 24 marca 2009
    brygida6012

    Gołąbki pyszne moja rodzina to kapuściana kapusta i kapusta.

    +0
  • 24 marca 2009
    smolnik

    te gołopki są pyszne

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Gołąbki inaczej

Wydrukuj przepis

Gołąbki inaczej

Zgłoś przepis do moderacji