1

2

Przepisy

Gołąbki inaczej

3/5

przygotowanie: 50 minut

oczekiwanie: 60 minut

Przygotowanie:

Kapustę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jeżeli ma dużo soku odcisnąć.
Surowy ryż wypłukać,dobrze odsączyć.
Połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać. Robić kulki jak na pulpety (wielkości orzecha włoskiego) i obtoczone podsmażyć na patelni.
Przełożyć do gęsiarki i zalać sosem pomidorowym (przepis poniżej).
Gotować ok.1 godz. aż ryż spęcznieje.
UWAGA! Jeżeli chcę przyśpieszyć gotowanie,to używam ryż w woreczkach (3 woreczki) lub mieszam ryż z kaszą (2 woreczki ryżu i 1 woreczek kaszy) i podgotowuję 5 minut. Skraca się wtedy czas gotowania! Trzeba go dobrze odsączyć przed dodaniem do mięsa. Ale jak się daje surowy ryż ma dużo lepszy smak!

Sos do gołąbków
 
1 litr wody
2 ząbki czosnku
ketchup−do smaku
sól ipieprz−do smaku
2 opak. sosu pomidorowego WINIARY

Odlać szklankę wody−do rozprowadzenia sosu WINIARY, resztę wody zagotować.
Do gotującej się wody wlać rozprowadzony w 1 szkl. wody sos. Dodać pokrojony drobno czosnek, ketchup (ostry lub łagodny−zależy jakichcemy otrzymać sos)− do smaku.Posolić, można popieprzyć do smaku.Gotującym sosem zalać gołąbki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: