Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Kiełbasa w słoju I

  • Kiełbasa w słoju
  • czas Łączny czas: - min
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa (na najgrubszych „oczkach”). Czosnek utrzeć na jednolitą masę. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Niestety trzeba to próbować na surowo i dostosować do indywidualnych upodobań; Aha − ważne − mięso na surowo powinno być trochę mało słone − bo jak w trakcie gotowania puści soki to jego „słoność” się wzmoże. Kiedy mięso będzie już miało jednolitą konsystencję trzeba je załadować do czystych wymytych słoików. Najlepsze są nieduże, takie od dżemu lub te większe od majonezu. Mięso trzeba ciasno ubić w słoiku, tak żeby nie było tam żadnych pęcherzyków powietrza − nakładaj tylko do ¾ wysokości. Słoiki trzeba mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka położyć jakąś szmatkę). Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do zagotowania, a następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda powinna sobie leniwie bulgotać). Następnie słoiki wyjmujesz, zostawiasz do wystygnięcia i wkładasz do lodówki. Następnego dnia powtarzasz zabawę z gotowaniem (też godzinę). Rada: Jeśli ktoś lubi troszkę tłustszą kiełbasę to może część mięsa zastąpić boczkiem w proporcji ⅔ mięsa ⅓ boczku. Kiełbasa powinna być w małych słoikach, takich, żeby można było zjeść jedną porcję w 2−3 dni, przechowywanie wyłącznie w lodówce i raczej niedługo (max. 2 miesiące)
Kalorie: - kcal / 0 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Kiełbasa w słoju I
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Kiełbasa w słoju I

Wydrukuj przepis

Kiełbasa w słoju I

Zgłoś przepis do moderacji