Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Ciasto 'Gargamel'

zdjęcie ściągnięte
  • zdjęcie ściągnięte
  • zdjęcie ściągnięte
  • czas Łączny czas: - min
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Etapy przygotowania

    Ciasto piernikowe:    1.Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubita na sztywno pianę z białek.    2.Ciasto podzielić i upiec 2 placki.    Wkładka:    1.Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkię wymieszaną z sodą, na końcu piane z bialek. Upiec.    Masa:    1.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cuktem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na dwie częsci.    Przełożenie ciasta:    1.Piernik − część masy − wkładka − druga część masy − piernik − wierzch udekorować polewą.    
Kalorie: - kcal / 0 porcję

Potrzebne składniki:

  • składniki
  • ciasto piernikowe:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag płynnego miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kostka margaryny
  • 1(*)5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki zytniej
  • 25 dag bakalii
  • wkładka:
  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jaja
  • 25 dag bakalii
  • masa:
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 1 kwietnia 2009
    monikawróbel

    z tą mąką to nie wiem a co do masy to nigdy mi się nie zdarzyło żeby się zważyła

    +0
  • 30 marca 2009
    ela47

    cz można mąkę żytnią zastąpić pszenną ? i czy masa ze śmietaną nie ma tendencji do ważenia się ,bo nigdy takiej nie robiłam?

    +0
  • 15 marca 2009
    anya-ka

    wygląda super :) piernikowy smak bardzo lubię :)

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Ciasto
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Ciasto

Wydrukuj przepis

Ciasto

Zgłoś przepis do moderacji