Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Szarlotka królewska

  • czas Łączny czas: 90 min
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt:
    Ubić pianę z białek z odrobiną soli , dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając,a następnie dodać pozostałe składniki,wymieszać i upiec biszkopt.
    Jabłka obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej,włożyć do garnuszka i smażyć do momentu aż uzyskają złoty kolor.Dodać pozostałe składniki wymieszać − ostudzić.
    Masa: 100 g mleka zagotować,
    Utrzeć masło i cukrem pudrem i dodawać po 1 łyżeczce mleko,a następnie spirytus,wanilię,sól i w zalezności od upodobania albo klika kropli soku z cytryny albo odrobinę kawy.
    Na biszkopt wykładamy przestudzone jabłka a gdy będą już całkiem zimne smarujemy je masą i polewamy polewą czekoladową − tez nie może być gorąca bo rozpuści się biała masa.Całość wstawiamy do lodówki.
    Smacznego!
Kalorie: - kcal / 0 porcję

Potrzebne składniki:

  • 1/2 szkl.cukru pudru(*)
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli.
  • masa jabłkowa: ok.1 kg jabłek(*) 2 -3 łyżki cukru(*) 1 łyżka bułki tartej(*) 1 galaretka w proszku.
  • masa ucierana: 100 g mleka(*)1/2 kostki masła(*) 5 dkg cukru pudru(*)wanilia(*)odrobina spirytusu(*)szczypta soli(*)cytryna lub kawa.
  • polewa czekoladowa taka sama jak w przepisie do "sernika na ciastkach" w moich przepisach.

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 4 kwietnia 2009
    patusia166

    fajny przepis

    +0
  • 21 marca 2009
    536736

    Do Anna156 - mleko do masy dodajemy gorące i po 1 łyżeczce przy czy taka mała ilość bardzo szybko stygnie więc po chwili będzie ciepłe ale masa sie nie zważy.

    +0
  • 18 marca 2009
    Anna156

    A to mleko wczesniej zagotowane trzeba przed dodaniem do masy ostudzic?

    +0
  • 13 marca 2009
    536736

    Oj,Shirell masz rację z ta wiosnę,wszystkie się odchudzamy ale trochę szaleństwa każdemu sie należy:)

    +0
  • 13 marca 2009
    SHIRELL

    Oj, smakowicie wygląda. Chociaż ja bym chyba odpuściła polewę czekoladową. Wiadomo, wiosna idzie, trza dbać o figurę ;))

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Szarlotka królewska
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Szarlotka królewska

Wydrukuj przepis

Szarlotka królewska

Zgłoś przepis do moderacji