Krokiety z ziemniaków

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dokładnie wypłukać ziemniaki i ugotować w mundurkach w niewielkiej ilości wody. Lekko osolić.
  2. Przestudzić, obrać i rozetrzeć.
  3. Stopić masło w rondelku. Jajka dokładnie ubić. Zetrzeć ser na drobnej tarce.
  4. Zrobić puree z ziemniaków z masłem, jajkami, startym serem i odrobiną mąki na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Pozostawić na ok. 30 minut.
  6. Podzielić masę na cztery części, posypać stolnicę mąką i ręcznie formować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić wałeczki na kawałki długości 4 cm.
  7. Obtoczyć tak przygotowane krokiety w bułce tartej i smażyć we frytkownicy lub w garnku na głębokim oleju na złoty kolor.
  8. Krokiety wyjmować łyżką cedzakową i po odsączeniu z oleju podawać na gorąco najlepiej z zieloną sałatą.

Opis przepisu:

Krokiety z ziemniaków mogą być smakowitą alternatywą dla krokietów z mięsem. Są niezwykle aromatyczne dzięki zawartości sera żółtego i pysznie chrupią w zębach za sprawą złocistej panierki. Najlepiej podawać je z buraczkami lub kompozycją zielonych sałat.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?