Tanie pączki

Oceń ten przepis!

5/5 5 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

5/5 5 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka utarte z cukrem. Masło roztopić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Gdy wyrośnie dodać do mąki z żółtkami, wymieszać i na końcu dodać masło. Dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
  3. Przy formowaniu prószyć ręce mąką, gdyż ciasto będzie się kleić. Uformować kulę, zrobić dołek, nałożyć dżem i zakleić. Położyć na ściereczce posypanej mąką.
  4. Gdy odrobinę podrosną włożyć na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.
  5. Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują z nadzieniem budyniowym tj. ugotowanym wcześniej i ostudzonym budyniem, polecam także zamiast cukru pudru- polewę czekoladową.

Opis przepisu:

Uwielbiają je zwłaszcza dzieci, ale gdy przychodzi tłusty czwartek goszczą praktycznie w każdym domu! Przedstawiamy słodziutkie domowe pączki wypełnione delikatnym, tradycyjnym nadzieniem z marmolady o smaku różanym smaku. Nie może zabraknąć ich również w Twoim domu! Wykonaj je już dziś!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?