Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

rogaliki z marmoladą

  • rodzinka i znajmomi szybko sobie z nimi poradzili ;)
  • czas Łączny czas: 120 min (Przygotowanie: 60 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 60
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania


  1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym, zostawić na 2 − 3 minuty. W naczyniu lub na stolnicy rozgnieść widelcem margarynę, dodać drugą łyżkę cukru pudru i mąkę, połączyć z drożdżami i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na okolo 30 minut.

    Ciasto rozwałkować na kształt koła, kroić w trójkąty jak tort. Na rozwałkowanym cieście − na "zewnętrznej stronie tortu" układać nadzienie, zwijać w kierunku do środka, końcówki zawinąć, aby powstał kształt rogalika. Przy takim sposobie wałkowania i krojenia jak tort nie zostają żadne resztki ciasta, które trzeba ponownie zagniatać i wałkować jeszcze raz. Przy odrobinie wprawy rogaliki robi się bardzo szybko. Gotowe rogaliki zostawić na 10 minut do wyrośnięcia, przed pieczeniem posmarować białkiem. Piec około 15 minut na blasze wyłożonej papierem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Konkurs Daj słoikom drugie życie
Kalorie: - kcal / 60 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 19 marca 2010
    Marzena8382

    Rogaliki są przepyszne!!!Gorąco POLECAM!!

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

rogaliki z marmoladą
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

rogaliki z marmoladą

Wydrukuj przepis

rogaliki z marmoladą

Zgłoś przepis do moderacji