Zupa królewska

4/5 4 23 5 1
4/5 4 23 5 1
  • Przygotowanie: 25 min.

  • Oczekiwanie: 55 min.

składniki:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj większy garnek w którym potrawa będzie "dochodziła". Warzywa kroimy w drobną kostkę i każde z nich podsmażamy na oleju. Po podsmażeniu przekładamy do garnka.
  2. Pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju (odparować, aby nie było soku) i dodać do wcześniej usmażonych warzyw.
  3. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i także podsmażyć na oleju-pod koniec smażenia dodać 2 serki topione i razem smażyć (mieszając) do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i przełożyć do garnka.
  4. Wszystko podlać 1 litrem wody i gotować około 30 minut. Na koniec dodać 3-4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i puszkę zielonego groszku. Doprawić według uznania i gustu.
  5. Zupa ma być gęsta. Podawać z białą bułką lub innym pieczywem.

Opis przepisu:

Zupa królewska zasługuje na szczególną uwagę entuzjastów kolorowych zup. Warzywa i piersi z kurczaka są podsmażane przed zalaniem wodą, dzięki czemu nie tracą one swojej struktury. Co więcej, składniki zyskują na chrupkości. Domowa zupa królewska jest niezwykle gęsta, a co za tym idzie – sycąca.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?