Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami

5/5 5 69 5 1
5/5 5 69 5 1
  • Przygotowanie: 50 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

składniki:

Farsz

Przygotowanie:

  1. Umyj kurczaka i usuń z niego wszystkie kości
  2. Natrzyj całego kurczaka solą, pieprzem i papryką.
  3. Usmaż osobno cebulkę oraz drobno pokrojone pieczarki.
  4. Przygotuj farsz – do mięsa mielonego dodaj smażoną cebulkę i pieczarki, sól, pieprz, pietruszkę, czosnek i jajko.
  5. Dobrze wymieszaj farsz oraz dokładnie nafaszeruj nim kurczaka. Zaszyj otwór nicią lub złącz wykałaczkami.
  6. Natrzyj kurczaka olejem i papryką.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika (160-180°C) i piecz do złotego koloru ok. 45-60 minut.
  8. Co jakiś czas polewaj kurczaka sosem z brytfanki lub gorącą wodą (ważne!).
  9. Kurczaka podawaj w całości lub w plastrach.

Opis przepisu:

Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami to doskonały pomysł na smaczny i syty obiad. Idealnie sprawdzi się zarówno jako niedzielny posiłek, jak i szybki obiad w środku tygodnia. Faszerowany kurczak to smakowity kąsek szczególnie tych, którzy drób uwielbiają łączyć ze smakowitymi dodatkami. Sprawdź nasz przepis na kurczaka faszerowanego mięsem i pieczarkami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?