Chałka drożdżowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 1

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.
  2. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną ciepłą margarynę, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
  3. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.
  4. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.
  5. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  6. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.
  7. Piec od zimnego piekarnika około 20-25 minut.

Opis przepisu:

Chałka drożdżowa to przysmak, który rozjaśniał dni dzieciństwa wielu z nas. Teraz możecie zrobić ją samodzielnie! Chałka to świetna przegryzka, która będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Dobrze upieczona będzie tak smaczna, że bez wątpienia szybko zniknie z talerzy. Najmłodsi domownicy będą zachwyceni! Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?