1

2

Przepisy

Chałka drożdżowa

4/5 4 3 5 1

porcje: 1 porcja

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.

Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn,rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną ciepłą Kasię, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.

Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20min.Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.

Piec od zimnego piekarnika).Jest to przepis na jedną chałkę.Czas
pieczenia: 25 − 30 minut w 200 stopniach
Smacznego!!!!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: