1

2

Przepisy

Tradycyjne placki ziemniaczane

5/5

przygotowanie: 40-60 minut

Przygotowanie:

Przyrządzanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą malaksera. Jeśli jest w nich za dużo wody powinniśmy ją odlać. Na kilka minut przed smażeniem dodać do ziemniaków rozkłócone jajo, łyżkę mąki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być jednolite, wilgotne ale nie wodniste. Jeśli jest za rzadkie należy dodać jeszcze troszkę mąki i ponownie dokładnie wymieszać. Ważne by nie wsypywać od razu całej mąki bo nasze placki mogą wyjść za twarde.

Na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką małe porcje ciasta w niewielkich odstępach. Spłaszczamy je łyżeczką. Smażymy na ostrym ogniu (pilnując jednak by się nie spalił). Po chwili przewracamy na drugą stronę. Po usmażeniu można je odsączyć na ręczniku papierowym (ale tylko chwilkę by nie zmiękły). Podajemy gorące.

Placki możemy jeść na różne sposoby. Ja proponuję z sosem do pieczeni:

Sos przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie smażymy kurczaka. Na tłuszczu z niego smażymy cebulkę, dodajemy posiekane pieczarki a kiedy się już podsmażą dodajemy paprykę. Wszystko smażymy jeszcze z 1−2 minutki. Kurczaka razem z warzywami dodajemy do sosu i dobrze mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy placuszki.

Smacznego :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: