1

2

Przepisy

Ptasie mleczko

4/5 4 14 5 1

Przygotowanie:

Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub biszkoptem. Wylać na biszkopty rozpuszczoną galaretkę. Odstawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody− odstawić do przestudzenia. Ubić sztywną pianę z białek i cukru. Stale mieszając dodać przestudzoną żelatynę dokładnie wymieszać. Połowę powstałej masy wyłożyć na biszkopty, do drugiej części dodać kakao i wyłożyć na białą. Można polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.
Z uwagi na użycie surowego białka, jajka zawsze sparzam gorącą wodą.
Deser nie wymaga dużego wysiłku i umiejętności.
Przygotowanie ok. 30 min. Czas oczekiwania to czas w jakim stężeje galaretka i masa białkowa z żelatyną ok. 2−3 godz. w lodówce.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: