1

2

Przepisy

Przygotowanie:

I – Biszkopt:

 

 Ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Na koniec dodać 2 łyżki stołowe ciepłej przegotowanej wody. 

 

II – Masa Budyniowa:

 

Odlać 1 szklankę mleka.

W pozostałym mleku rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami.

Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko (ta odłożona 1 szklanka).

Jak budyń będzie zimny utrzeć go z 0,5 kostki margaryny.

 

III – Bita śmietana:

 

Śmietanę ubić z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

 

Ułożenie ciasta:

1 − dno foremki wyłożyć papierem,

2 − ułożyć biszkopt,

3 − wyłożyć masę budyniową,

4 − poukładać herbatniki,

5 − wylać mleko skondensowane (2 małe puszki lub 1 większa) krówkowe lub tofiowe lub karmelowe,

6 − ponownie ułożyć herbatniki.

7 − na herbatniki wyłożyć bitą śmietanę,

8 − posypać utartą czekoladą.

 

 

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • 978671
    to ciasto jest bardzo smaczne i idealne na szybki i łatwy tort
  • BEATAKOLA
    Na zdjęciu jest trochę zmienione ciasto zamiast pierwszej warstwy ciastek (pkt 4) jest biszkopt, wyrósł trochę za wysoki i postanowiłam zamienić ciastka na biszkopt i zamiast masy budyniowej dałam bitą śmietanę (ale trzeba zwiększyć proporcje /nr III w opisie przepisu/) pozostałe składniki bez zmian. Ciasto wyszło również pyszne.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: