Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Ciasto Balowe

  • Ciasto Balowe
  • czas Łączny czas: 120 min
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. I – Biszkopt:

     

     Ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Na koniec dodać 2 łyżki stołowe ciepłej przegotowanej wody. 

     

    II – Masa Budyniowa:

     

    Odlać 1 szklankę mleka.

    W pozostałym mleku rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami.

    Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko (ta odłożona 1 szklanka).

    Jak budyń będzie zimny utrzeć go z 0,5 kostki margaryny.

     

    III – Bita śmietana:

     

    Śmietanę ubić z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

     

    Ułożenie ciasta:

    1 − dno foremki wyłożyć papierem,

    2 − ułożyć biszkopt,

    3 − wyłożyć masę budyniową,

    4 − poukładać herbatniki,

    5 − wylać mleko skondensowane (2 małe puszki lub 1 większa) krówkowe lub tofiowe lub karmelowe,

    6 − ponownie ułożyć herbatniki.

    7 − na herbatniki wyłożyć bitą śmietanę,

    8 − posypać utartą czekoladą.

     

     

Kalorie: - kcal / 0 porcję

Potrzebne składniki:

  • i – biszkopt:
  • 4 jajka
  • 12 płaskich łyżek cukru
  • 12 płaskich łyżek mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • ii – masa budyniowa:
  • 2 i pół szklanki mleka
  • 1 szklanki cukru
  • 1 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy.
  • iii – bita śmietana:
  • 2 kubki śmietany 30%
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i pół łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody
  • a następnie podgrzanej i ostudzonej)
  • 1 gorzka czekolada (do dekoracji)
  • 2 słupki dużych herbatników
  • 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka (ugotowana przez półtorej godziny)
  • na karmel lub gotowa puszka krówka – podgrzana.

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 1 stycznia 2009
    978671

    to ciasto jest bardzo smaczne i idealne na szybki i łatwy tort

    +0
  • 31 grudnia 2008
    BEATAKOLA

    Na zdjęciu jest trochę zmienione ciasto zamiast pierwszej warstwy ciastek (pkt 4) jest biszkopt, wyrósł trochę za wysoki i postanowiłam zamienić ciastka na biszkopt i zamiast masy budyniowej dałam bitą śmietanę (ale trzeba zwiększyć proporcje /nr III w opisie przepisu/) pozostałe składniki bez zmian. Ciasto wyszło również pyszne.

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Ciasto Balowe
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Ciasto Balowe

Wydrukuj przepis

Ciasto Balowe

Zgłoś przepis do moderacji