Świąteczne ciasteczka korzenne

4/5 4 29 5 1

przygotowanie: 30 min

oczekiwanie: 1 h 20 min

Rarytas, bez którego nie obejdą się żadne święta, czyli świąteczne ciasteczka korzenne przygotowywane na bazie mąki, masła, miodu, jajek i oczywiście przyprawy korzennej. Z rozwałkowanego ciasta możesz wycinać przeróżne kształty świątecznych ciastek korzennych – serca, gwiazdki, choinki, kwiatki i wiele innych! Upieczone ciastka korzenne przed podaniem udekoruj lukrem, w czym na pewno ochoczo pomogą ci najmłodsi domownicy!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Rozpuść w miseczce masło z cukrem i miodem, a następnie odstaw, aby ostygło.
  2. Przesiej mąkę przez sitko, dodaj sodę oraz przyprawę korzenną i wymieszaj z przestudzonym masłem, aż uzyskasz jednolitą masę. Tak powstałe ciasto włóż do lodówki na ok, jedna godzinnę.
  3. Schłodzone cisato rozwałkuj na grubośc ok. 1/2cm. Wycinaj w cieście różne kształty. Piecz ciastka ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Kiedy ciastka ostygną możesz je ozdobić lukrem lub innymi polewami do ciast.

2 wskazówki do przepisu

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Zuzolek2005
    Jak wywałkowac cisto jak zrobiła się jedna wielka breja klejąca? Ktos chyba był pijany jak wpisywał ten przepis. Tak jak wyżej kolega zwrócił uwagę jajek brak w treści przepisu, ja dodałam i teraz ciasto wylądowało w koszu bo zrobiło się jak ciasto lane więc o wałkowaniu mogę zapomnieć.
  • Piotrek007
    Nie no gratuluję przepisu... w składnikach podane 2 jajka w przepisie w ogóle nie uwzględnione... każecie robić ciasto bez jajek ? Słabo...
  • anya-ka
    pięknie udekorowane :) uwielbiam takie ciastka :)