1

2

Przepisy

Świąteczne ciasteczka korzenne

4/5

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 10 minut

Przygotowanie:

Rozpuść w miseczce masło z cukrem i miodem, a nastepnie odstaw, aby ostygło.
Przesiej mąkę przez sitko, dodaj sodę oraz przyprawe korzenną i wymieszaj z przestudzonym masłem, aż uzyskasz jednolitą masę. Tak powstałe ciasto włóz do lodówki na ok, jedna godzinnę. Schłodzone cisato rozwałkuj na grubośc ok. 1/2cm. Wycinaj w cieście przerózne kształty. Piecz ciastka ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy cistka ostygna mozesz je ozdobić lukrem lub innymi polewami do ciast:)

Przepis na lukier:
1 białko ubic z 10 dag cukru pudru.
Smacznego!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Zuzolek2005
    Jak wywałkowac cisto jak zrobiła się jedna wielka breja klejąca? Ktos chyba był pijany jak wpisywał ten przepis. Tak jak wyżej kolega zwrócił uwagę jajek brak w treści przepisu, ja dodałam i teraz ciasto wylądowało w koszu bo zrobiło się jak ciasto lane więc o wałkowaniu mogę zapomnieć.
  • Piotrek007
    Nie no gratuluję przepisu... w składnikach podane 2 jajka w przepisie w ogóle nie uwzględnione... każecie robić ciasto bez jajek ? Słabo...
  • anya-ka
    pięknie udekorowane :) uwielbiam takie ciastka :)

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: