Świąteczne ciasteczka korzenne

Oceń ten przepis!

4/5 4 35 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

4/5 4 35 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Rozpuść w miseczce masło z cukrem i miodem, a następnie odstaw, aby ostygło.
  2. Przesiej mąkę przez sitko, dodaj sodę oraz przyprawę korzenną i wymieszaj z przestudzonym masłem, aż uzyskasz jednolitą masę. Tak powstałe ciasto włóż do lodówki na ok, jedna godzinnę.
  3. Schłodzone cisato rozwałkuj na grubośc ok. 1/2cm. Wycinaj w cieście różne kształty. Piecz ciastka ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Kiedy ciastka ostygną możesz je ozdobić lukrem lub innymi polewami do ciast.

Opis przepisu:

Ciasteczka korzenne to tuż obok pierników jeden z najważniejszych świątecznych przysmaków! Nie powinno ich zabraknąć także i w tym roku. Przygotujesz je na bazie mąki, masła, miodu i jajek oraz przyprawy korzennej, która nadaje ciastkom wspaniałego świątecznego aromatu. Przydadzą się foremki, które pomogą wyciąć świąteczne wzory – serduszka, choinki, gwiazdki i inne. Kiedy ciasteczka się upieką, koniecznie przydziel ich dekorowanie najmłodszym domownikom!

Ciastka korzenne to połączenie prostych składników. Na początek rozpuść masło z cukrem i miodem, po czym odstaw, żeby ostygło. W tym czasie przesiej mąkę przez sitko, dodaj sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Wymieszaj suche składniki z przestudzonym masłem i wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone rozwałkuj po tym czasie na grubość około pół centymetra. To jest ten moment, w którym pierniczki korzenne nabierają świątecznych kształtów. Z pomocą foremek wycinaj w cieście rozmaite kształty, a następnie układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika na 10 minut. Piecz w 180 stopniach, a później odstaw do ostygnięcia.

Na końcu swoje pierniki korzenne możesz udekorować lukrem, ulubioną polewą do ciast lub kolorowymi posypkami. Tego rodzaju ciasteczka możesz przygotować kilka dni przed świętami, choć mało prawdopodobne, by coś zostało do tego czasu!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Zuzolek2005
    Jak wywałkowac cisto jak zrobiła się jedna wielka breja klejąca? Ktos chyba był pijany jak wpisywał ten przepis. Tak jak wyżej kolega zwrócił uwagę jajek brak w treści przepisu, ja dodałam i teraz ciasto wylądowało w koszu bo zrobiło się jak ciasto lane więc o wałkowaniu mogę zapomnieć.
  • Piotrek007
    Nie no gratuluję przepisu... w składnikach podane 2 jajka w przepisie w ogóle nie uwzględnione... każecie robić ciasto bez jajek ? Słabo...
  • anya-ka
    pięknie udekorowane :) uwielbiam takie ciastka :)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?