Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Marynata do szynki wielkanocnej

  • Marynata do szynki wielkanocnej
  • czas Łączny czas: - min
  • porcji Porcji: 1
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Wykrajać z szynki kość, umyć, osuszyć. 300 g soli wymieszanej z saletrą rozgrzać na patelni i gorącą mieszaninę wetrzeć mocno w mięso. Ułożyć natartą szynkę ciasno w kamiennym garnku i zalać marynatą ugotowaną z 1 litrem wody, 160 g soli i korzeni. Wynieść w chłodne miejsce, codziennie przewracać mięso. Trzymać w marynacie 15 − 20 dni.
Kalorie: - kcal / 1 porcję

Potrzebne składniki:

  • 460 g soli
  • 20 ziarenek ziela angielskiego
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 20 ziarenek jałowca
  • 4 listki laurowe
  • 3 goździki
  • 20 g cukru
  • 10 g saletry
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 g kolendry

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 18 kwietnia 2009
    Jo_anna

    Ile powinna ważyć szynka do tej marynaty? Biorąc pod uwagę ilość soli - prawie pół kilograma- to chyba dość dużo.

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Marynata do szynki wielkanocnej
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Marynata do szynki wielkanocnej

Wydrukuj przepis

Marynata do szynki wielkanocnej

Zgłoś przepis do moderacji