Pieczonki

5/5 5 7 5 1
5/5 5 7 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

składniki:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki kroimy na cztery części lub więcej w zależności od ich wielkości.
  2. Kiełbasę, boczek, marchew i buraki kroimy w półplasterki lub plasterki, cebulę w piórka
  3. Wszystkie składniki układamy warstwami w garnku zaczynając od plastrów boczku.
  4. Układamy kolejno: ziemniaki, marchewkę, buraki, cebulkę i tak do wyczerpania składników. Każdą warstwę odrobinę przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na wierzch kładziemy margarynę w plastrach i wkładamy do ogniska. Możemy również zapiec w piekarniku w 150 stopniach w czasie ok 60 min
  6. Pieczonki świetnie smakują z zimnym kefirem.

Opis przepisu:

Pieczonki to potrawa z ziemniaków pokrojonych w kostkę lub talarki, kiełbasy, boczku i warzyw – najczęściej buraków i marchwi. Pieczonki tradycyjnie pochodzą ze Śląska, a najlepiej smakują, gdy potrawę przyrządzamy w ognisku w żeliwnym kociołku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • dorii
    Oj znam znam w sezonie grillowym stanowią nie lada atrakcję! Ja na sam spód daje najpierw liście kapusty, potem boczek, ale co to za różnica? Nigdy natomiast nie dodawałam buraków, choć słyszałam, ze wiele osób je dodaje. Jestem ciekawa jak zmieniają smak potrawy, bo same Pieczonki są wyśmienite!!!
  • reniulek
    Jadłam to jest przepyszne,serio ,POLECAM,ale z ogniska jest najnajlepsze,w domu na gazie robiliśmy,ale to nie to samo,choć oczywiście też jest smaczne. :) agula s trafiłaś! :)
  • agula s
    w opisie napisałam, że robi się na dworze nad ogniskiem, ale w sezonie, a poza sezonem trzeba w domu, nie ma innego wyjścia : ))) o nazwach wymienionych przez Ciebie nie słyszałam wogóle
  • ROBERT
    tzn dunfoki lub kociołek(przewaznie robi sie z nad ogniska