1

2

Przepisy

PIECZONKI

5/5 5 7 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

Przygotowanie:

  • ziemniaki kroimy na cztery lub więcej, gdy są duże 
  • kiełbasę, boczek, marchew i buraki w półplasterki lub plasterki
  • cebulę w piórka
  • teraz wszystkie składniki układamy warstwami w garnku
  • na spód dajemy warstwę boczku (ja daję odkrojoną skórę z boczku i tłustsze kawałki)
  • potem warstwa ziemniaków, solimy i pieprzymy do smaku
  • warstwy marchewki, buraków, cebuli, kiełbasy
  • i wszystko od początku, do wyczerpania składników
  • na wierzch wykładamy trochę margaryny (najlepiej w plasterkach) − jak ktoś woli tłuste potrawy to może być smalec, na to liść lub dwa kapusty (w wersji domowej rezygnujemy z liścia kapusty)
  • stawiamy do ogniska i pieczemy na średnim ogniu
  • tak samo postępujemy na kuchence − na małym ogniu lub w piekarniku − na około 150 stopni
  • piecze się to w zależności od porcji około 1 godziny − w piekarniku lub na gazie może być krócej
  • zapewniam wszystkich, że każdy będzie wiedział kiedy pieczonki dochodzą − pachną niemiłosiernie − wszystkim leci ślinka
  • polecam do pieczonek zimniutki kefirek − pychota i wyżera
  • życzę smacznego

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • dorii
    Oj znam znam w sezonie grillowym stanowią nie lada atrakcję! Ja na sam spód daje najpierw liście kapusty, potem boczek, ale co to za różnica? Nigdy natomiast nie dodawałam buraków, choć słyszałam, ze wiele osób je dodaje. Jestem ciekawa jak zmieniają smak potrawy, bo same Pieczonki są wyśmienite!!!
  • reniulek
    Jadłam to jest przepyszne,serio ,POLECAM,ale z ogniska jest najnajlepsze,w domu na gazie robiliśmy,ale to nie to samo,choć oczywiście też jest smaczne. :) agula s trafiłaś! :)
  • agula s
    w opisie napisałam, że robi się na dworze nad ogniskiem, ale w sezonie, a poza sezonem trzeba w domu, nie ma innego wyjścia : ))) o nazwach wymienionych przez Ciebie nie słyszałam wogóle
  • ROBERT
    tzn dunfoki lub kociołek(przewaznie robi sie z nad ogniska

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: