Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

PIECZONKI

  • czas Łączny czas: 90 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 0
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

    • ziemniaki kroimy na cztery lub więcej, gdy są duże 
    • kiełbasę, boczek, marchew i buraki w półplasterki lub plasterki
    • cebulę w piórka
    • teraz wszystkie składniki układamy warstwami w garnku
    • na spód dajemy warstwę boczku (ja daję odkrojoną skórę z boczku i tłustsze kawałki)
    • potem warstwa ziemniaków, solimy i pieprzymy do smaku
    • warstwy marchewki, buraków, cebuli, kiełbasy
    • i wszystko od początku, do wyczerpania składników
    • na wierzch wykładamy trochę margaryny (najlepiej w plasterkach) − jak ktoś woli tłuste potrawy to może być smalec, na to liść lub dwa kapusty (w wersji domowej rezygnujemy z liścia kapusty)
    • stawiamy do ogniska i pieczemy na średnim ogniu
    • tak samo postępujemy na kuchence − na małym ogniu lub w piekarniku − na około 150 stopni
    • piecze się to w zależności od porcji około 1 godziny − w piekarniku lub na gazie może być krócej
    • zapewniam wszystkich, że każdy będzie wiedział kiedy pieczonki dochodzą − pachną niemiłosiernie − wszystkim leci ślinka
    • polecam do pieczonek zimniutki kefirek − pychota i wyżera
    • życzę smacznego
Kalorie: - kcal / 0 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 5 października 2009
    dorii

    Oj znam znam w sezonie grillowym stanowią nie lada atrakcję! Ja na sam spód daje najpierw liście kapusty, potem boczek, ale co to za różnica? Nigdy natomiast nie dodawałam buraków, choć słyszałam, ze wiele osób je dodaje. Jestem ciekawa jak zmieniają smak potrawy, bo same Pieczonki są wyśmienite!!!

    +0
  • 1 października 2009
    reniulek

    Jadłam to jest przepyszne,serio ,POLECAM,ale z ogniska jest najnajlepsze,w domu na gazie robiliśmy,ale to nie to samo,choć oczywiście też jest smaczne. :) agula s trafiłaś! :)

    +0
  • 18 stycznia 2009
    agula s

    w opisie napisałam, że robi się na dworze nad ogniskiem, ale w sezonie, a poza sezonem trzeba w domu, nie ma innego wyjścia : ))) o nazwach wymienionych przez Ciebie nie słyszałam wogóle

    +0
  • 18 stycznia 2009
    ROBERT

    tzn dunfoki lub kociołek(przewaznie robi sie z nad ogniska

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

PIECZONKI

Wydrukuj przepis

PIECZONKI

Zgłoś przepis do moderacji