1

2

Przepisy

Ptasie mleczko

5/5 5 30 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 30 minut

Przygotowanie:

3 szklanki a do każdej wsypać 1 ½ łyżki żelatyny zalać 3 łyżkami zimnego mleka i uzupełnić gorącym mlekiem do ½ szklanki i dokładnie rozprowadzić żelatynę. Sparzyć jajka.  

I krem 
6 żółtek
2 łyżki masła
½ szklanki cukru pudru 
Wszystkie składniki zmiksować i dodać chłodne mleko z żelatyną i szybko zmiksować a następnie wylać do tortownicy. Wstawić do lodówki.  

II krem
 
6 białek
1 szklanka cukru pudru 
Ubić białka na sztywno i dodać cukier puder. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i wystudzoną żelatynę z mlekiem. Szybko zmiksować i wylać na żółty krem w tortownicy. Wstawić do lodówki.  

III krem
 
Do drugiej części białka dodać wystudzone mleko z żelatyną i szybko zmiksować a następnie wylać na brązowy krem do tortownicy. Wstawić do lodówki. 
Na biały krem wylać wystudzoną i tężejącą czerwoną galaretkę. 
Wstawić do lodówki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: