1

2

Przepisy

Sakiewki z ciasta francuskiego

4/5 4 25 5 1

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 12 porcji

329 calories kalorie: 329 kcal / porcja

Z gotowego ciasta francuskiego można przyrządzić mnóstwo fantazyjnych smakołyków - na słodko i na ostro. Pikantne paczuszki z ciasta francuskiego, nadziewane farszem z mielonego mięsa, pora i pieczarek oraz kiełków sojowych na pewno spodobają się i zasmakują całej rodzinie. Farsz doprawiamy pieprzem kajeńskim i WINIARY Przyprawą w płynie do zup, sosów i sałatek, formujemy z ciasta paczuszki (lub zawijamy w sakiewki) i pieczemy na złoto w piekarniku. Podajemy gorące, do filiżanki Barszczu czerwonego WINIARY. Paczuszki, których nie zjemy od razu, można przechować w lodówce, a następnego dnia zwilżyć lekko wodą (przy pomocy pędzelka) i odgrzać w piekarniku lub opiekaczu.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Por i pieczarki oczyść, drobno pokrój.
  2. Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.
  3. Dodaj mięso, duś ok. 5 minut.
  4. Kiełki osącz z zalewy, dodaj do mięsa, duś następne 2 minuty.
  5. Farsz dopraw solą, Przyprawą w płynie i pieprzem cayenne.
  6. Ciasto pokrój w kwadraty, nałóż nadzienie.
  7. Białko oddziel od żółtka, posmaruj nim brzegi ciasta, sklejaj.
  8. Żółtko połącz z mlekiem, posmaruj wierzch ciasta.
  9. Piecz ok. 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
  10. Dekoracyjnie wiąż szczypiorkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: