1

2

Przepisy

Przygotowanie:

przygotowujemy ciasto:
mąkę przesiewamy przez sitko na stolnice .Dodajemy dobrze schłodzone pokrojone na kawałeczki masła i siekamy nozem az zacznie sie łaczyc z mąką .Dodajemy cukier puder ,żółtka śmietanę i szczypte soli .Zmieszane składniki dalej siekamy nożem,a nastepnie palcami rozscieramy grudki i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kule,zawijamy folią aluminiową i wstawiamy na 30 minut do lodówki
PRZYGOTOWUJEMY MASE:
wiśnie myjemy ,osuszamy i drylujemy z pestek.Wkładamy do rondla ,zasypujemy cukrem i pozostawiamy na noc.Nastepnego dnia rondel stawiamy na slabym
ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru.wisnie przelewamy na sito i dokładnie odsączamy pozostawiajac sok .Odlewamy jedną szklanke soku,podgrzewamy, rozpuszczamy w nim galaretke i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY PLACEK:
ciasto wyjmujemy z lodówkii rozwałkowujemy na grubosc 10mm ,przenosimy na wałku i wykładamy nim dno i brzegi średniej wielkości formy do pieczenia .Ciasto nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.45−50 minut w temperaturze 180− 200 C po wyjeciu ciasto studzimy ,na wierzch wykładamy równo wiśnie,zalewamy tężejącą galaretką i pozostawiamy do zastygniecia.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: