Domowe jagodzianki

Oceń ten przepis!

4/5 4 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 30 min.

  • Porcje 30

4/5 4 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać przez sito.
  2. Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki i pozostawić na 15 minut.
  3. Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6 jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy.
  4. Wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki), dolewając po trochu pozostałe mleko. Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
  5. Gdy podwoi swą objętość, wyjąć na stolnice posypaną mąką, szybko wyrobić i ucisnąć ciasto po kawałku, rozciągając w palcach na placuszki.
  6. Łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować podłużne bułeczki (będzie ich około 30) i ułożyć na blasze cienko posmarowanej masłem.
  7. Rozmącić jajo i posmarować masłem. Rozmącić jajo i posmarować nim piekarnika i piec około 15 min.

Opis przepisu:

Najlepsze w sezonie, słodkie, świeże jagody zamknięte w puszystym drożdżowym cieście to prawdziwy rarytas. Domowe wypieki są najlepsze, dlatego przedstawiamy przepis na wyjątkowe, jedyne takie domowe jagodzianki, których smak zapamiętasz na długo! Drożdżówki z pysznym nadzieniem, możesz serwować dzieciom na podwieczorek lub włożyć do plecaka na drugie śniadanie w szkole. Każdy polubi smak wyjątkowego wypieku. Wykonaj już dzisiaj pyszne, domowe jagodzianki dla całej rodziny.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • kobylka
    Przepis bardzo dobry, uwielbiam piec jagodziani i oczywiście jeść... Ja dodatkowo na wierzch bułeczek dodaję kruszonkę.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?