1

2

Przepisy

Aniołek

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 100 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 12 porcji

Przygotowanie:


Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Margarynę
posiekać z 1 szklanką mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Do tego
dodawać na przemian zmiksowaną masę jajeczną i pozostałą mąkę pszenną.
Powstałe ciasto podzielić na 4 cześć i upiec 4 cienkie placki. Każdy
placek rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze
170 °C, a następnie ostudzić.

Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i budyniem.
Mleko zagotować z cukrem i margaryną, mieszając dodać zmiksowane jajka.
Chwilę podgotować. Gorącym kremem przełożyć upieczone i ostudzone
placki. Wierzch ciasta również polać gorącym kremem. Ostudzić.

Do białka dodać cukier puder i całość zmiksować mikserem.
Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypać wiórkami
kokosowymi.

Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień jak placki zmiękną.

Smacznego.


Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: