1

2

Przepisy

Tort z bita śmietaną

5/5

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 60 minut

Przygotowanie:

Biszkopt: jajka ubic na sztywno(gdy ubijanym ciastem mozna pisac) z cukrem,dodac przesiane przez sitko mąki i proszek.Wymieszac, wylac na wysmarowany i wylozony pergaminem spod tortownicy.(nie smarowac bokow tortownicy,bo po upieczeniu ciasto odchodzi i zapada sie do srodka).Srednica tortownicy 32 cm. upiec jeszcze jeden biszkopt z polowy podanych wyzej porcji,wtedy wyjdzie nam jeden krazek spodu torty. Pierwszy(gruby) biszkopt przekroic na dwa krazki. Najlepiej biszkopty upiec dzien przed przelozeniem.
SMIETANA:
Smietane ubic na sztywno .Pod koniec dodac 2 lub 3 łyżki cukru pudru.
PRZEŁOŻENIE:
Pierwszy krazek lekko posmarowc bita smietana na to połozyć dzem na dzem znowu bita smietane,przykryc drugim krazkiem. Posmarowac go smietana dosyc grubo ok.1 cm,na to dodac pokrojone w ksiezyce brzoskwinie i calkowicie zakryc je bita smietana.Na wierzch ostatni krazek .Calosc posmarowac bita smietana i udekorowac wedlug wlasnej fantazji.
Mozna jesli ktos lubi dodac do tortu jeszcze ananasy(zamiast brzoskwin lub wymieszane z brzoskwiniami.Jak kto lubi) .
Smacznego zycze.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: