1

2

Przepisy

Pączki

4/5 4 26 5 1

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Zrobić wgłębienie w mące, wlać rozczyn i ciepłe mleko, posypać delikatnie mąką i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem na parze (można mikserem), stopić margarynę. Do wyrośniętego rozczynu dodać ciepłą masę jajeczną, stopiony ciepły tłuszcz oraz alkohol i szczyptę soli. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić ok. 20 min. (można częściowo mikserem z końcówkami do ciasta-na najwolniejszych obrotach).
UWAGA! Ciasto jest rzadkie i dlatego lepkie – ale takie właśnie ma być!!! – za dużo maki utwardza ciasto a to jest delikatne wręcz biszkoptowe!!
Uformować kulę podsypując delikatnie mąką i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 3 razy zwiększy swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na ok. 30 kawałków), każdy delikatnie rozciągnąć na środek dać marmoladę i zlepić formując pączka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec na średnio rozgrzanym oleju z 1 kostki smalcu (zbyt gorący pali pączki dając brzydki kolor i w środku mogą być nieupieczone).
Efekt murowany!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • norpola
    Robiłam pączki pierwszy raz w życiu i ...wyszły. Bardzo łatwy przepis. Pączki z chrupiącą skórką, a w środku puszyste. Pyszne. Dziękuję.
  • paulinapj
    pyszne są takie domowe
  • adamkubicki12
    kto mi powie dlaczego moje pączki pekaja co jest tego powodem z gory dziekuje
  • SUWREN
    heh.. i spiekły się za bardzo, a ostrzegała Pani, aby piec na średnio rozgrzanym oleju..;] Ale mojemu mężowi i dzieciom smakowały, a to najwazniejsze;)) Na przyszły rok postaram się lepiej;) Wybrałam Pani przepis, bo łatwy w wykonaniu:)) Jak na pierwszy raz to myślę, że i tak mi pączusie wyszły;)) Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)) A moze odważę się wystawić zdjęcie, aby pochwalić się swoim wyczynem:P
  • ewarystella
    po tych wszystkich poprawkach w przepisie musze przyznac ze sa przepyszne i goraco polecam!!!!!pozdr
  • DOROMITA
    UPS :) tak, ale to jakiś błąd się wkradł :) już nadrabiam
  • Bożena
    Wydaje mi się,że ktos zapomniał o podaniu wszystkich skladników.
  • 380319
    ile ma być cukru,jajek i margaryny?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: