1

2

Przepisy

Sałatka GYROS

4/5 4 789 5 1

składniki:

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w kostkę i dobrze posypać przyprawą Gyros oraz posiekanym czosnkiem i 2 łyżkami oleju (można odstawić na godzinę, ale niekoniecznie).
  2. Następnie usmażyć na złoto i pozostawić do ostygnięcia pod częściowym przykryciem by mięso za bardzo nie wyschło.
  3. Ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę. Dobrze odsączyć!
  4. Cebulę oraz kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki.
  5. Układać warstwami:
    1. Mięso z Gyrosem
    2. Cebula czerwona
    3. Warstwa keczupu-wg uznania (cienka)
    4. Ogórki
    5. Kukurydza
    6. Majonez
    7. Papryka
    8. Kapusta pekińska (przesypać ja przyprawą Gyros).
    9. Całość posypać szczypiorkiem (może być suszony lub ulubionymi ziołami).
  6. Smacznego!

5 wskazówek do przepisu

  • PsychoPolski
    Ja mieszam majonez z czosnkiem i ketchupem
  • AGA
    JA UŻYWAM SOSU CZOSNKOWEGO ZAMIAST MAJONEZU
  • Kajetan
    Czasami przesmarzam lekko cebulke do tej salatki :)
  • anna
    mozna tez dodac grzanki lub/oraz ser zolty starty
  • ania
    Do majonezu dodałabym nieco ostrej papryki- dla zaostrzenia smaku:) przepis bardzo dobry:)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

  • Marcin

    Klasyka!

    Prosta, ale pyszna sałatka idealna na wszelkie przyjęcia i imprezy. Układana warstwowo w przezroczystym naczyniu prezentuje się efektownie. Polecam!
  • Aniuks9532

    Prosty przepis na pyszną sałatkę!

    Bardzo fajny przeps, dobrze kroki a efekt smaczny:)

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: