1

2

Przepisy

Metrowiec

5/5 5 16 5 1

Przygotowanie:

Ciasto:
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać. Podzielić na dwie części. do jednej dodać 2 łyżki kakao. piec 50 min.

Krem:
Połowę mleka zagotować, do drugiej polowy dodać maki, cukier, cukier waniliowy i wymieszać, wlać na gotujące sie mleko i ugotować jak budyń, cały czas mieszając. odstawić do wystygnięcia.
1 paczkę margaryny utrzeć z żółtkiem i dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Upieczone i wystudzone placki pokroić w kromki. Kromki smarować kremem i sklejać kolorami na zmianę, ciemne jasne ciasto. gotowe ciasto można polać polewą.
Ciasto kroić pod skosem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Winairy531800
    Przypominam sobie jak często piekłam tego metrowca kilkanaście lat temu na rodzinne przyjęcia. Efektowne i wszystkim smakowało.Potem pojawiały się nowe przepisy i metrowiec został zapomniany. Postanowiłam więc upiec to ciasto przy najbliższej okazji. Już wyobrażam sobie radosne miny moich znajomych.
  • szpileczkaa
    Super się prezentuje to ciasto
  • B@sik
    Moja mama często robiła to pyszne ciacho,bardzo Mi smakuje i nie jest trudne do wykonania.
  • m_halina
    metrowiec to świetne ciasto,pysznie smakuje i dobrze wygląda
  • bogumiła24
    metrowiec jest pyszny ja piekę go często ,tylko zamiat mąki pzennej daje mąkę krupczatkę jet naprawdę wyśmienita.
  • agappa
    metrowiec kojarzy mi się z komuną, piekło się go u mnie w domu na każde święta
  • czornula387
    a to ma być na wąskich foremkach
  • asiaka30
    Metrowiec jest również moim popisowym ciastem.Znajomi zawsze go chwala i bardzo szybko znika z talerzy. Polecam.
  • BEJUSIA
    Metrowiec nadaje sie na rozne okazje male przyjecie domowe lub duza uroczystsc ja na szczegolne okazje posypuje wierzch platkami migdalowymi

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: