1

2

Przepisy

Kruche ciasto ze śliwkami

5/5 5 18 5 1

przygotowanie: 15 minut

Przygotowanie:

składniki na ciasto zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki
blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto
wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 15 minut podpiec

po tym czasie wyciągnąć, posypać lekko bułką tartą, ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu)
białka ubić z szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę
połowę wysmarować na śliwki, z reszty białek za pomocą szprycy (jak się nie ma, można zrobić rożek z papieru do pieczenia lub z worka) zrobić kratki
piec w 150 stopniach 30 minut

smacznego!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • joasia27d
    Wspaniałe ciasto! U mnie jest zjadane zanim ostygnie! Wreszcie mam co zrobić ze śliwkami, mam 5 drzew mirabelek i zawsze był kłopot co z nimi zrobić. Ciasto jest bardzo proste i zaskakujaco pyszne i delikatne. Ja czasem dodaje na białka kruszonke. Polecam!!!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: