Gęś duszona z warzywami

4/5 4 11 5 1
4/5 4 11 5 1
  • Przygotowanie: 15 min.

  • Oczekiwanie: 2 godz. 20 min.

składniki:

Przygotowanie:

  1. Gęś umyć, oczyścić, podzielić na porcje, posolić i oprószyć pieprzem i mąką.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi, włożyć porcje gęsi, zrumienić ze wszystkich stron.
  3. Marchewki. pietruszki i selery umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebule oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć przez 10 minut, mieszając.
  4. Warzywa i gęsinę przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, zagotować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
  5. Rada: Mięso gęsi skruszeje, jeżeli skropimy je octem, natrzemy solą, zawiniemy w ściereczkę i włożymy do lodówki na 3-4 godziny.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?