1

2

Przepisy

GĘŚ DUSZONA Z WARZYWAMI

4/5 4 10 5 1

przygotowanie: 50 minut

Przygotowanie:

Gęś umyć, oczyścić, podzielić na porcje, posolić opruszyć pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi, włożyć porcje gęsi, zrumienić ze wszystkich stron.
Marchewki. pietruszki i selery umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebule oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć przez 10 minut, mieszając.
Warzywa i gęsinę przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, zagotować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
RADA: Mięso gęsi skruszeje, jeżeli skropimy je octem, natrzemy solą, zawiniemy w ściereczkę i włożymy do lodówki na 3 - 4 godziny.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: