Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Kołacz z powidłami

Kołacz z powidłami
  • Kołacz z powidłami
  • Kołacz z powidłami
  • Kołacz z powidłami
  • Kołacz z powidłami
  • Mleko wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki posypki.
  • Rozłóż ciasto na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj powidłami i posyp posypką.
  • Kołacz z powidłami
  • Kołacz z powidłami
  • Kołacz z powidłami
  • Kołacz z powidłami
  • Mleko wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki posypki.
  • Rozłóż ciasto na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj powidłami i posyp posypką.
  • czas Łączny czas: 120 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 90 min)
  • porcji Porcji: 20
  • kalorie Kalorie: 242 kcal / 1 porcję

Prawdziwy staropolski przysmak: drożdżowy kołacz z powidłami śliwkowymi i słodką kruszonką. Dzięki temu przepisowi, kołacz przygotujesz łatwo i szybko, a ciasto z powidłami będzie doskonałym podwieczorkiem przez kilka następnych dni. Najlepiej użyj powideł śliwkowych, a podając pokrojone w kwadraty ciasto, możesz je ozdobić odrobiną Bitej śmietany WINIARY i połówką świeżej śliwki lub dodatkowym kleksem z powideł.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Mleko wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki.
  2. Pozostaw do wyrośnięcia.
  3. Mąkę przesiej do miski.
  4. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym,
  5. Składniki ciasta wymieszaj, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów.
  6. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki posypki.
  8. Rozłóż ciasto na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj powidłami i posyp posypką.
  9. Pozostaw na 20 minut.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 45 minut.
Kalorie: 242 kcal / 20 porcję

Potrzebne składniki:

  • jajka (3 sztuki)
  • powidła śliwkowe (1 słoik)
  • mąka pszenna (3 łyżki)
  • cukier (2 łyżki)
  • stopione masło (3 łyżki)
  • Ciasto
  • Cukier wanilinowy WINIARY (2 opakowania)
  • letnie mleko (1 szklanka)
  • drożdże (50 g)
  • mąka pszenna (600 g)
  • cukier (100 g)
  • masło stopione (150 g)
  • sól (1 szczypta)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

wielkanoc 2015

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Kołacz z powidłami
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Kołacz z powidłami

Wydrukuj przepis

Kołacz z powidłami

Zgłoś przepis do moderacji