1

2

Przepisy

Kołacz z powidłami

4/5 4 13 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 20 porcji

242 calories kalorie: 242 kcal / porcja

Prawdziwy staropolski przysmak: drożdżowy kołacz z powidłami śliwkowymi i słodką kruszonką. Dzięki temu przepisowi, kołacz przygotujesz łatwo i szybko, a ciasto z powidłami będzie doskonałym podwieczorkiem przez kilka następnych dni. Najlepiej użyj powideł śliwkowych, a podając pokrojone w kwadraty ciasto, możesz je ozdobić odrobiną Bitej śmietany WINIARY i połówką świeżej śliwki lub dodatkowym kleksem z powideł.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki.
  2. Pozostaw do wyrośnięcia.
  3. Mąkę przesiej do miski.
  4. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym,
  5. Składniki ciasta wymieszaj, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów.
  6. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki posypki.
  8. Rozłóż ciasto na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj powidłami i posyp posypką.
  9. Pozostaw na 20 minut.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 45 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: