Tortilla ziemniaczana

5/5 5 7 5 1

przygotowanie:

porcje: 4 porcje

Przekąska idealna na piątkowy wieczór ze znajomymi, czyli tortilla ziemniaczana, którą przyrządzamy z podsmażonych cebuli i ziemniaków oraz z dodatkiem jajka. Danie doprawiamy przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, która idealnie podkreśli smak ziemniaczanej tortilli. Tortillę z ziemniaków zajadaj pokrojoną na mniejsze kawałki, na zimno lub na ciepło – jak lubisz!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w dosyć cienkie plasterki.
  2. Cebulę obierz, potnij w półtalarki.
  3. Na patelnię wlej olej (ok. szklanki), podgrzej, wrzuć ziemniaki i cebulę.
  4. Duś na bardzo wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki będą tylko lekko twardawe.
  5. Jajka wbij do miski, roztrzep, dodaj ZIARENKA SMAKU, sól i pieprz.
  6. Łyżką cedzakową wyjmij z tłuszczu ziemniaki i cebulę, nieco przestudź, dodaj do jajek.
  7. Dokładnie wymieszaj, odstaw na chwilę.
  8. Patelnię umyj, wysusz, wlej odrobinę oleju, mocno rozgrzej.
  9. Wlej jajka z ziemniakami i cebulą.
  10. Następnie zmniejsz ogień do minimum.
  11. Kiedy spód i boki placka zaczną odchodzić od patelni, przykryj ją płaskim talerzem, przekręć dnem do góry, a potem zsuń z talerza na patelnię placek nieusmażoną stroną.
  12. Smaż do 10 minut.
  13. Tortillę pokrój na kawałki, podawaj na zimno lub gorąco.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.