Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Oceń ten przepis!

4/5 4 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W 1 litrze wrzącej wody rozpuść bulion grzybowy i warzywny.
  2. Obierz cebulę i czosnek, dodaj do wywaru razem z liściem laurowym i zielem. Gotuj przez 10 min.
  3. Boczek wysmaż na rumiano.
  4. Do wywaru wlej zakwas energicznie mieszając.
  5. Włóż kiełbasę, boczek, chrzan i majeranek. Zagotuj żurek.
  6. Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.

Opis przepisu:

Pyszny, pachnący żurek na zakwasie z białą kiełbasą możemy przygotować w niecały kwadrans, jeżeli do przyrządzenia aromatycznego i intensywnego w smaku wywaru użyjemy Bulionu warzywnego WINIARY oraz Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia, z cebulą, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Do żurku na zakwasie dodajemy białą kiełbasę, wysmażony na chrupko boczek oraz chrzan i majeranek. Kto lubi, może posypać żurek na zakwasie siekaną natką, a białą kiełbasę przed dodaniem do kwaśnego żurku pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?