1

2

Przepisy

Papryka faszerowana

5/5 5 138 5 1

przygotowanie: 0 minut

porcje: 6 porcji

Masz ochotę na kalejdoskop smaków i kolorów na talerzu z pysznościami? Polecamy smakowitą i apetycznie wyglądającą paprykę faszerowaną, duszoną w Bulionie Warzywnym WINIARY i udekorowaną gałązkami natki pietruszki. Faszerowana papryka – czerwona, zielona czy żółta – nadziewana mielonym mięsem wymieszanym z Twoim ulubionym ryżem, podsmażoną cebulką z pieczarkami… brzmi po prostu znakomicie. Faszerowane papryki podawaj wyłożone na porcji sałat. Paprykę z farszem możesz także udekorować posiekanym szczypiorkiem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z papryki odetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne.
  2. Cebulkę pokrój i usmaż na patelni.
  3. Obierz i pokrój pieczarki, podsmaż je na patelni.
  4. Do cebulki dodaj pieczarki, ryż, wlej 3/4 litra bulionu warzywnego.
  5. Gotuj pod przykryciem 10 minut.
  6. Półmiękki ryż wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Każdą paprykę napełnij farszem, przykryj odciętymi wierzchami i ułóż ciasno obok siebie.
  8. Zalej bulionem i duś na małym ogniu 30-40 minut.

1 wskazówka do przepisu

  • zabasroka
    Podlej bulionem na wys.około1,5 cm. zakryj (ja folią bo dekiel kiedyś pękł).Piekę termoobiegiem bo dól mi pali.temp 170 stopni po 20 min. zdejmję folię oczywiście aluminiowąi wł.górną grzałkę na ok 10 min. pozdrawiam

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: