Zupa krem marchewkowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 57 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki.
  2. Dymkę umyj, odkrój cebulki i posiekaj, następnie zeszklij na łyżce oleju.
  3. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry.
  4. Cukinię umyj, pokrój w kostkę.
  5. Zagotuj 1 litr wody z  dodatkiem bulionu, wrzuć do niego pokrojoną marchew i cebulę, ugotuj do miękkości.
  6. Warzywa zmiksuj wraz z wywarem.
  7. Na patelni rozgrzej pozostały olej, usmaż pieczarki i cukinię. Oprósz solą i pieprzem, dodaj do zupy.
  8. Wlej śmietanę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową, cały czas podgrzewaj.
  9. Kromki chleba tostowego pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone pieczywo, mieszając zrumień, lekko oprósz solą.
  10. Zupę posyp szczypiorkiem z dymki, podawaj z grzankami.

Opis przepisu:

Kremowa zupa marchewkowa to smakowite źródło beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Najpyszniejsza jest z młodej marchewki, ale możemy przygotowywać ją cały rok, także z marchewki mrożonej. Ma piękny kolor i intensywny smak, dzięki kompozycji warzyw i dodatkowi Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Podana z grzankami i udekorowana posiekaną dymką jest prawdziwą gratką dla smakoszy zup!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?