1

2

Przepisy

Gołąbki tradycyjne

4/5

przygotowanie: 30 minut

porcje: 12 porcji

kalorie: 230 kcal / porcja

Jak zrobić gołąbki tradycyjne? Całkiem prosto. Najtrudniejsze jest oddzielenie liści kapusty, reszta - farsz z mielonego mięsa, podsmażanej cebuli i ryżu, a także nadziewanie i zawijanie to kwestia wprawy, choć najlepiej robi się to na cztery ręce.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.
  2. Ugotuj ryż (15 minut).
  3. Bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
  4. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.
  5. Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.
  6. Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.
  7. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem.
  8. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
  9. Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  10. Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.
  11. Podawaj z ziemniakami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: