Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Gołąbki tradycyjne

  • czas Łączny czas: 30 min
  • porcji Porcji: 12
  • kalorie Kalorie: 230 kcal / 1 porcję

Jak zrobić gołąbki tradycyjne? Całkiem prosto. Najtrudniejsze jest oddzielenie liści kapusty, reszta - farsz z mielonego mięsa, podsmażanej cebuli i ryżu, a także nadziewanie i zawijanie to kwestia wprawy, choć najlepiej robi się to na cztery ręce.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.
  2. Ugotuj ryż (15 minut).
  3. Bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
  4. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.
  5. Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.
  6. Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.
  7. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem.
  8. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
  9. Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  10. Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.
  11. Podawaj z ziemniakami.
Kalorie: 2760 kcal / 12 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 23 listopada 2013
    XxXTouchMeXxX

    Najlepsze na świecie :)

    -1
  • 1 listopada 2013
    kiziolek201

    to są moje smaki

    +0
  • 16 października 2013
    ONYzakare

    pyszne te gołabki

    -3
  • 15 października 2013
    karolcia19

    nie ma to jak golabki :)

    -1
  • 11 października 2013
    szpileczkaa

    Gołąbki uwielbiam pod każda postacią, pyszne.

    -2
  • 22 września 2013
    danusia19671

    konkretne danko

    -1
  • 6 września 2013
    salemek

    uwielbiam gołąbki

    -1
  • 1 września 2013
    KACPERPL

    gołąbki są przepyszne :)

    -1
  • 15 sierpnia 2013
    MILUTKA 50

    Bardzo lubię gołąbki , częściej robię z włoskiej kapusty.

    -1
  • 10 sierpnia 2013
    MILUTAKAAA

    Moja rodzinka uwielbia gołąbki , rzadko robię ze zwykłej kapusty przewanie włoskiej kapusty . Lepiej smakuje nam z włoskiej i liście o wiele lepiej jest przygorować.

    -3

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Gołąbki tradycyjne

Wydrukuj przepis

Gołąbki tradycyjne

Zgłoś przepis do moderacji