Gołąbki tradycyjne

Oceń ten przepis!

4/5 4 137 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 12

4/5 4 137 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.
  2. Ugotuj ryż (ok 15 minut), bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
  3. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.
  4. Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.
  5. Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.
  6. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
  7. Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  8. Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.
  9. Podawaj z ziemniakami.

Opis przepisu:

Gołąbki tradycyjne to danie, które jest bardzo proste do wykonania, choć zajmuje nieco czasu. Od pokoleń zachwyca smakiem i pozwala zamienić proste składniki w efektowny obiad lub kolację na specjalne okazje bądź zwykły dzień. Najtrudniejsze jest oddzielenie liści kapusty tak, by tworzyły szczelne opakowanie dla smakowitego farszu. Pozostałe etapy przygotowania są już znaczne prostsze i poradzi sobie z nimi właściwie każdy, nawet początkujący kucharz.

Liście od kapusty oddzielisz łatwo po sparzeniu ich wrzątkiem. Możesz też włożyć całą główkę do dużego garnka z wrzątkiem. Następnie podziel liście, starając się ich nie rozrywać. Ugotuj ryż, a Bulion warzywny Kogutek WINIARY rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Następnie posiekaj i podsmaż na tłuszczu cebulkę. Ugotowany ryż połącz z jajkiem i cebulą oraz mielonym mięsem. Możesz wybrać mięso wieprzowe lub drobiowe, w zależności od tego, które wolisz. Tak stworzony farsz nakładaj na liście kapusty i szczelnie zawijaj.

Gołąbki układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym i podlej je przygotowanym wcześniej bulionem. Zapiekaj przez około 20 minut. Sos pomidorowy WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dodaj go do gołąbków i zapiekaj całość jeszcze przez około 15 minut. Gołąbki możesz podawać samodzielnie lub z gotowanymi ziemniakami. W lodówce spokojnie mogą spędzić kilka dni.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?