Gołąbki tradycyjne

4/5 4 92 5 1
4/5 4 92 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz.

  • Oczekiwanie: 20 min.

  • Porcje: 12

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.
  2. Ugotuj ryż (ok 15 minut), bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
  3. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.
  4. Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.
  5. Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.
  6. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
  7. Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  8. Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.
  9. Podawaj z ziemniakami.

Opis przepisu:

Jak zrobić gołąbki tradycyjne? Całkiem prosto. Najtrudniejsze jest oddzielenie liści kapusty, reszta - farsz z mielonego mięsa, podsmażanej cebuli i ryżu, a także nadziewanie i zawijanie to kwestia wprawy, choć najlepiej robi się to na cztery ręce.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?