Bigos letni z cukinii

Oceń ten przepis!

4/5 4 41 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Porcje 8

4/5 4 41 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, opłucz i pokrój w plasterki.
  2. Podsmaż na oleju.
  3. Cukinię umyj, przekrój na połowę i wybierz łyżeczką gniazda nasienne.
  4. Miąższ pokrój w kostkę (jeśli cukinie są młode, możesz ich nie obierać ze skórki).
  5. Pokrojoną cukinię dodaj do cebuli, podlej odrobiną wody, trochę posól i duś pod przykryciem.
  6. Kiełbasę pokrój w kostkę, dodaj do prawie miękkich warzyw.
  7. Papryki oczyść i pokrój w kostkę.
  8. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, wrzuć do patelni.
  9. Duś bez przykrycia na dość silnym ogniu, często mieszając.
  10. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, słodką papryką i podduś jeszcze chwilkę.
  11. Posyp pokrojonym koperkiem.
  12. Podawaj z pieczywem.

Opis przepisu:

Zwany też leczem bigos z cukinii, to lżejsza od tradycyjnego bigosu i bardziej bogata smakowo kompozycja, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego przyjęcia, jak i na co dzień. Wśród składników naszego bigosu z cukinii nie może zabraknąć papryki, cebuli, pomidora i oczywiście kiełbasy, która nadaje charakteru potrawie. Jeśli znudził Ci się klasyczny przepis na bigos z kapustą kiszoną w roli głównej, nasz przepis na letnie leczo, jest idealne dla Ciebie. Warto spróbować!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?