1

2

Przepisy

Żurek z grzybami

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 0 minut

porcje: 4 porcje

Żurek to danie, które w Wielkanoc znajduje się niemal na każdym polskim stole. Tradycyjny żur gotujemy na zakwasie, dzięki czemu uzyskujemy charakterystyczny, kwaskowaty posmak. Dodatki do żurku mogą być różne. Zwykle wybieramy białą kiełbasę i jajko. Jeśli chcesz spróbować nowej wersji tej zupy, sprawdź przepis na żur z grzybami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyj i namocz, następnie ugotuj do miękkości.
  2. Do gotującego się wywaru z jarzyn wlej żur, dodaj wywar z grzybów i pokrojone grzyby.
  3. Do wszystkiego dodaj śmietanę i przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Na koniec gotowania dodaj 1 łyżkę zrumienionego masła.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: