Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Piersi kurczaka w sosie piwnym

Oceń ten przepis!

5/5 5 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

5/5 5 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej w garnku po 1 łyżce oleju i masła, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i pokrojoną w paseczki paprykę, smaż ok. 3 minuty, mieszając.
  2. Wlej piwo i bulion, zagotuj.
  3. Dopraw tymiankiem, cukrem, solą, pieprzem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut.
  4. Z mięsa utwórz kotlety, posyp solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz i usmaż kotlety.
  5. Przełóż mięso do sosu. Duś potrawę na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
  6. Pod koniec duszenia dodaj śmietanę.
  7. Potrawę podawaj z ryżem bądź makaronem.

Opis przepisu:

Potrawy z kurczakiem z pewnością przypadną do gustu miłośnikom mięsa. Dziś mamy jednak propozycję dla lubiących mięso smakoszy piwa. Co powiecie na piersi kurczaka w sosie piwnym? Alkohol dodany do naszego dania sprawi, że mięso kurczaka nabierze charakteru, a dodatkowo pozostanie miękkie i soczyste. Sos piwny dobrze jest wzbogacić papryką i cebulą. Dzięki nim nasz kurczak w sosie piwnym nie tylko nabierze dodatkowe nuty smakowe, ale też będzie się elegancko prezentował.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • dorota
    Ja robiłam z Perłą chmielową i smak wyszedł idealny
  • nixs
    Jedna szklanka chmielowej perły do kurczaka, a jedna do obiadku, to jest to!
  • berrenika
    Wyszło mi nawet smacznie :) ale następnym razem nie wezmę chyba tak dużo piwa, wleje trochę mniej, bo przez goryczkę piwa sos staje się gorzki , chociaż w połączeniu z mięsem i ryżem(bo tak podałam) było nawet smaczne :)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?