1

2

Przepisy

Karp zapiekany z pieczarkami

5/5 5 13 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

491 calories kalorie: 491 kcal / porcja

Karp zapiekany to potrawa, która gości w wielu domach na Wigilię. Proponujemy przygotowanie tej tradycyjnej polskiej ryby z sosem grzybowym, z dodatkiem cebuli i pieczarek. Do przygotowania gęstego i aromatycznego sosu wykorzystaj Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY, a Twój karp zapiekany nie tylko doskonale będzie wyglądał na świątecznie przystrojonym stole, ale także zachęci do skosztowania nawet najbardziej wybrednych. Dzięki temu przepisowi możesz udowodnić, że karp to naprawdę smaczna ryba.
Zobacz inne przepisy na świątecznego karpia >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.
  2. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając, pod koniec dodaj śmietanę.
  4. Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w plastry, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
  5. Filet oczyść, pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pierzem.
  6. Następnie panieruj w mące i smaż na gorącym oleju na rumiano.
  7. W naczyniu do zapiekania ułóż filety i pieczarki. Polej Sosem grzybowym i zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • radish
    i chyba do zapiekanego karpia dodam też innych grzybów, może suszonych, a na wierzch dużo, dużo natki pietruszki.
  • radish
    karp zapiekany to często spotykane danie na święta. nigdy nie robiłam go w ten sposób - z sosem grzybowym, zapiekany z pieczarkami. myślę, że zapiekany karp w tym roku na święta zasmakuje także moim dzieciom, które od wielu lat się bronią przed rybą.
  • yhtaarus
    jak normalnie nie lubię karpia bo daje mułem tak ten jest super. Może te pieczaki łagodzą zapach. ale czad

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: