Karp zapiekany z pieczarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.
  2. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając, pod koniec dodaj śmietanę.
  4. Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w plastry, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
  5. Filet oczyść, pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pierzem.
  6. Następnie panieruj w mące i smaż na gorącym oleju na rumiano.
  7. W naczyniu do zapiekania ułóż filety i pieczarki. Polej Sosem grzybowym i zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.

Opis przepisu:

Karp zapiekany to potrawa, która gości w wielu domach na Wigilię. Proponujemy przygotowanie tej tradycyjnej polskiej ryby z sosem grzybowym, z dodatkiem cebuli i pieczarek. Do przygotowania gęstego i aromatycznego sosu wykorzystaj Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY, a Twój karp zapiekany nie tylko doskonale będzie wyglądał na świątecznie przystrojonym stole, ale także zachęci do skosztowania nawet najbardziej wybrednych. Dzięki temu przepisowi możesz udowodnić, że karp to naprawdę smaczna ryba.
Zobacz inne przepisy na świątecznego karpia >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • radish
    i chyba do zapiekanego karpia dodam też innych grzybów, może suszonych, a na wierzch dużo, dużo natki pietruszki.
  • radish
    karp zapiekany to często spotykane danie na święta. nigdy nie robiłam go w ten sposób - z sosem grzybowym, zapiekany z pieczarkami. myślę, że zapiekany karp w tym roku na święta zasmakuje także moim dzieciom, które od wielu lat się bronią przed rybą.
  • yhtaarus
    jak normalnie nie lubię karpia bo daje mułem tak ten jest super. Może te pieczaki łagodzą zapach. ale czad

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?