Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Ciasto 'Fale Dunaju'

Ciasto
  • Ciasto
  • Ciasto
  • Ciasto
  • Ciasto
  • Ciasto
  • Ciasto
  • Ciasto
  • Ciasto
  • czas Łączny czas: 80 min (Przygotowanie: 35 min Oczekiwanie 45 min)
  • porcji Porcji: 28
  • kalorie Kalorie: 341 kcal / 1 porcję

Przepyszne i bardzo dekoracyjne ciasto „Fale Dunaju” idealnie nadaje się na letni podwieczorek. Możemy przyrządzić je z ulubionymi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami, wiśniami (wydrylowanymi) lub na przykład brzoskwiniami (drobniejsze owoce jagodowe warto przesypać lekko mąką, aby nie opadały na dno). Do biszkoptowego, marmurkowego ciasta dodajemy Cukier wanilinowy oraz Proszek do pieczenia WINIARY, a słodki krem przyrządzamy z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Krem możemy po prostu nałożyć na wierzch upieczonego ciasta i oblać całość czekoladową polewą. W wersji bardziej eleganckiej - „tortowej” - odkrawamy placek od spodu, smarujemy kremem, nakładamy wierzch ciasta i polewamy polewą. Ciasto dekorujemy świeżymi owocami i podajemy do herbaty lub kawy.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Mąkę przesiej i dodaj do niej proszek do pieczenia.
  3. Utrzyj margarynę z 1 szklanką cukru, Cukrem wanilinowym i 6 żółtkami.
  4. Dodaj mąkę.
  5. 6 białek ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
  6. Ciasto podziel na dwie równe połowy, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki wody i ponownie wymieszaj tę połowę.
  7. Natłuść blachę, wyłóż jasną połowę ciasta.
  8. Na jasne ciasto wyłóż ciemne ciasto i rozłóż owoce.
  9. Piecz 45 minut.
  10. Z mleka odlej 0,5 szklanki, wsyp do niej Budyń i dobrze wymieszaj.
  11. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund cały czas mieszając.
  12. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce budyniu stale miksując.
  13. Żeby przygotować polewę zagotuj margarynę, wodę, cukier i kakao na małym ogniu, mieszając.
  14. Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż krem i polej całość polewą.
Kalorie: 9548 kcal / 28 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 27 marca 2014
    Andzia3

    uwielbiam takie ciasta

    +0
  • 24 listopada 2010
    madzia18018

    upiekłam to ciasto, wyszło przepyszne :) Do kremu dodałam jedynie mniej cukru pudru żeby nie było za słodkie Pozdraiwam

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Ciasto

Wydrukuj przepis

Ciasto

Zgłoś przepis do moderacji