Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Ciasto Fale Dunaju

Ciasto Fale Dunaju
  • Ciasto Fale Dunaju
  • Ciasto Fale Dunaju
  • Ciasto Fale Dunaju
  • Ciasto Fale Dunaju
  • Ciasto Fale Dunaju
  • Ciasto Fale Dunaju
  • Ciasto Fale Dunaju
  • Ciasto Fale Dunaju
  • czas Łączny czas: 80 min (Przygotowanie: 35 min Oczekiwanie 45 min)
  • porcji Porcji: 28
  • kalorie Kalorie: 341 kcal / 1 porcję

Przepyszne i bardzo dekoracyjne ciasto „Fale Dunaju” idealnie nadaje się na letni podwieczorek. Możemy przyrządzić je z ulubionymi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami, wiśniami (wydrylowanymi) lub na przykład brzoskwiniami (drobniejsze owoce jagodowe warto przesypać lekko mąką, aby nie opadały na dno). Do biszkoptowego, marmurkowego ciasta dodajemy Cukier wanilinowy oraz Proszek do pieczenia WINIARY, a słodki krem przyrządzamy z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Krem możemy po prostu nałożyć na wierzch upieczonego ciasta i oblać całość czekoladową polewą. W wersji bardziej eleganckiej - „tortowej” - odkrawamy placek od spodu, smarujemy kremem, nakładamy wierzch ciasta i polewamy polewą. Ciasto dekorujemy świeżymi owocami i podajemy do herbaty lub kawy.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Mąkę przesiej i dodaj do niej proszek do pieczenia.
  3. Utrzyj margarynę z 1 szklanką cukru, Cukrem wanilinowym i 6 żółtkami.
  4. Dodaj mąkę.
  5. 6 białek ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
  6. Ciasto podziel na dwie równe połowy, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki wody i ponownie wymieszaj tę połowę.
  7. Natłuść blachę, wyłóż jasną połowę ciasta.
  8. Na jasne ciasto wyłóż ciemne ciasto i rozłóż owoce.
  9. Piecz 45 minut.
  10. Z mleka odlej 0,5 szklanki, wsyp do niej Budyń i dobrze wymieszaj.
  11. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund cały czas mieszając.
  12. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce budyniu stale miksując.
  13. Żeby przygotować polewę zagotuj margarynę, wodę, cukier i kakao na małym ogniu, mieszając.
  14. Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż krem i polej całość polewą.
Kalorie: 9548 kcal / 28 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 27 marca 2014
    Andzia3

    uwielbiam takie ciasta

    +0
  • 24 listopada 2010
    madzia18018

    upiekłam to ciasto, wyszło przepyszne :) Do kremu dodałam jedynie mniej cukru pudru żeby nie było za słodkie Pozdraiwam

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Ciasto Fale Dunaju

Wydrukuj przepis

Ciasto Fale Dunaju

Zgłoś przepis do moderacji