1

2

Przepisy

Ciasto "Fale Dunaju"

5/5

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 28 porcji

kalorie: 341 kcal / porcja

Przepyszne i bardzo dekoracyjne ciasto „Fale Dunaju” idealnie nadaje się na letni podwieczorek. Możemy przyrządzić je z ulubionymi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami, wiśniami (wydrylowanymi) lub na przykład brzoskwiniami (drobniejsze owoce jagodowe warto przesypać lekko mąką, aby nie opadały na dno). Do biszkoptowego, marmurkowego ciasta dodajemy Cukier wanilinowy oraz Proszek do pieczenia WINIARY, a słodki krem przyrządzamy z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Krem możemy po prostu nałożyć na wierzch upieczonego ciasta i oblać całość czekoladową polewą. W wersji bardziej eleganckiej - „tortowej” - odkrawamy placek od spodu, smarujemy kremem, nakładamy wierzch ciasta i polewamy polewą. Ciasto dekorujemy świeżymi owocami i podajemy do herbaty lub kawy.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Krem

Polewa

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Mąkę przesiej i dodaj do niej proszek do pieczenia.
  3. Utrzyj margarynę z 1 szklanką cukru, Cukrem wanilinowym i 6 żółtkami.
  4. Dodaj mąkę.
  5. 6 białek ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
  6. Ciasto podziel na dwie równe połowy, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki wody i ponownie wymieszaj tę połowę.
  7. Natłuść blachę, wyłóż jasną połowę ciasta.
  8. Na jasne ciasto wyłóż ciemne ciasto i rozłóż owoce.
  9. Piecz 45 minut.
  10. Z mleka odlej 0,5 szklanki, wsyp do niej Budyń i dobrze wymieszaj.
  11. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund cały czas mieszając.
  12. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce budyniu stale miksując.
  13. Żeby przygotować polewę zagotuj margarynę, wodę, cukier i kakao na małym ogniu, mieszając.
  14. Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż krem i polej całość polewą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: