Ciasto Fale Dunaju

Oceń ten przepis!

5/5 5 37 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 2 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 28

5/5 5 37 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Krem

Polewa

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej i dodaj do niej proszek do pieczenia.
  2. Utrzyj margarynę z 1 szklanką cukru, Cukrem wanilinowym i 6 żółtkami. Dodaj mąkę.
  3. 6 białek ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
  4. Ciasto podziel na dwie równe połowy, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki wody i ponownie wymieszaj tę połowę.
  5. Natłuść blachę, wyłóż jasną połowę ciasta. Na jasne ciasto wyłóż ciemne ciasto i rozłóż owoce.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz 45 minut.
  7. Z mleka odlej 0,5 szklanki, wsyp do niej Budyń i dobrze wymieszaj.
  8. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund cały czas mieszając.
  9. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce budyniu stale miksując.
  10. Żeby przygotować polewę zagotuj margarynę, wodę, cukier i kakao na małym ogniu, mieszając.
  11. Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż krem i polej całość polewą.

Opis przepisu:

Przepyszne i bardzo dekoracyjne ciasto „Fale Dunaju” idealnie nadaje się na letni podwieczorek. Możemy przyrządzić je z ulubionymi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami, wiśniami (wydrylowanymi) lub na przykład brzoskwiniami (drobniejsze owoce jagodowe warto przesypać lekko mąką, aby nie opadały na dno). Do biszkoptowego, marmurkowego ciasta dodajemy Cukier wanilinowy oraz Proszek do pieczenia WINIARY, a słodki krem przyrządzamy z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Krem możemy po prostu nałożyć na wierzch upieczonego ciasta i oblać całość czekoladową polewą. W wersji bardziej eleganckiej - „tortowej” - odkrawamy placek od spodu, smarujemy kremem, nakładamy wierzch ciasta i polewamy polewą. Ciasto dekorujemy świeżymi owocami i podajemy do herbaty lub kawy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?