Bigos cygański

4/5 4 13 5 1

przygotowanie: 50 min

oczekiwanie: 30 min

porcje: 4 porcje

Tradycyjny polski bigos to przysmak, który przy odrobinie fantazji można przygotować na wiele sposobów. Dziś polecamy więc przepis na bigos cygański. Co jest w nim takiego wyjątkowego? To, że przyrządzamy go bez kapusty… Bazą naszego bigosu cygańskiego jest mięso, konserwowa papryka i ogórki oraz świeże pieczarki. Takie połączenie wzbogacone dodatkowo aromatycznymi przyprawami i klasyczną cebulę pozwoli wydobyć dodatkowe walory smakowe z naszej potrawy. Zapewniamy, że bigos cygański wart jest spróbowania :)

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowania POMYSŁ NA ... wymieszaj w 125 ml (około 0,5 szklanki) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.
  2. Rozpuść kosteczki rosołowe w 1 l wrzącej wody.
  3. Uzyskaną masę wymieszaj z mięsem mielonym. Z mięsa formuj malutkie kuleczki. Wrzucaj kuleczki do wrzącego bulionu i gotuj przez 10 minut.
  4. Pieczarki obierz i pokrój w talarki, obgotuj je w wodzie.
  5. Cebulę obierz i pokrój w talarki, zeszklij na oleju.
  6. Pokrój paprykę i ogórki. Dodaj je do cebuli i chwilę podsmażaj.
  7. Dodaj podsmażone warzywa do gotującego się mięsa. Odcedź pieczarki i także dodaj do mięsa.
  8. Gotuj na małym ogniu, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  9. Dopraw do smaku pieprzem, chilli, zielem angielskim i majerankiem.
  10. Podawaj z chlebem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.