1

2

Przepisy

Bigos cygański

4/5

przygotowanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

Tradycyjny polski bigos to przysmak, który przy odrobinie fantazji można przygotować na wiele sposobów. Dziś polecamy więc przepis na bigos cygański. Co jest w nim takiego wyjątkowego? To, że przyrządzamy go bez kapusty… Bazą naszego bigosu cygańskiego jest mięso, konserwowa papryka i ogórki oraz świeże pieczarki. Takie połączenie wzbogacone dodatkowo aromatycznymi przyprawami i klasyczną cebulę pozwoli wydobyć dodatkowe walory smakowe z naszej potrawy. Zapewniamy, że bigos cygański wart jest spróbowania :)

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowania POMYSŁ NA ... wymieszaj w 125 ml (około 0,5 szklanki) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.
  2. Uzyskaną masę wymieszaj z mięsem mielonym.
  3. Z mięsa formuj malutkie kuleczki.
  4. Wrzucaj kuleczki do wrzącego bulionu i gotuj przez 10 minut.
  5. Rozpuść kosteczki rosołowe w 1 l wrzącej wody.
  6. Pieczarki obierz i pokrój w talarki, obgotuj je w wodzie.
  7. Cebulę obierz i pokrój w talarki, zeszklij na oleju.
  8. Pokrój paprykę i ogórki. Dodaj je do cebuli i chwilę podsmażaj.
  9. Dodaj podsmażone warzywa do gotującego się mięsa.
  10. Odcedź pieczarki i także dodaj do mięsa.
  11. Gotuj na małym ogniu, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  12. Dopraw do smaku pieprzem, chilli, zielem angielskim i majerankiem.
  13. Podawaj z chlebem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: