1

2

Przepisy

Kalafior zapiekany

4/5 4 44 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 6 porcji

Kalafior zapiekany to doskonały pomysł na przyrządzenie tego warzywa w nieco inny sposób. Połączenie ziemniaków, pomidorów, topionego sera i grzybów, w kremowym sosie, to propozycja na obiad lub kolację. Sos dodatkowo przygotuj z użyciem Bulionu warzywnego WINIARY, dzięki czemu zyska na aromacie i będzie pyszny. Zapieczony w piekarniku kalafior podaj od razu po przygotowaniu, z ulubiona surówką.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kalafior ugotuj, osącz.
  2. Ziemniaki pokrój na ćwiartki, pomidory i grzyby w plasterki.
  3. Ziemniaki i pieczarki usmaż na oleju, wymieszaj z pomidorami.
  4. Przygotuj sos: zasmaż masło z mąką, wlej bulion, gotuj 5 minut.
  5. W sosie stop ser, dodaj śmietanę i 2 łyżki curry.
  6. Kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż warzywami.
  7. Polej sosem, zapiekaj 20 minut w temp. 200°C.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: