Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem
  • Drożdżówki z budyniem
  • Drożdżówki z budyniem
  • Drożdżówki z budyniem
  • Drożdżówki z budyniem
  • W mące zrób dołek pośrodku, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło.
  • Ostudź, a jak budyń będzie zimny, dodaj rodzynki.
  • Gdy ciasto powiększy swoją objętość (po ok. 20-30 minutach)  podziel je na dwie równe części, wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na 2 prostokąty (20 x 30 cm), posmaruj budyniem i zwiń od krótszego boku w…
  • Drożdżówki z budyniem
  • Drożdżówki z budyniem
  • Drożdżówki z budyniem
  • Drożdżówki z budyniem
  • W mące zrób dołek pośrodku, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło.
  • Ostudź, a jak budyń będzie zimny, dodaj rodzynki.
  • Gdy ciasto powiększy swoją objętość (po ok. 20-30 minutach)  podziel je na dwie równe części, wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na 2 prostokąty (20 x 30 cm), posmaruj budyniem i zwiń od krótszego boku w…
  • czas Łączny czas: 115 min (Przygotowanie: 35 min Oczekiwanie 80 min)
  • porcji Porcji: 26
  • kalorie Kalorie: 157 kcal / 1 porcję

Puszyste drożdżówki z budyniem - idealne na domowy podwieczorek. Drożdżowe ciasto pachnie lekko wanilią, a nadzienie ze śmietankowego Budyniu z rodzynkami dosłownie rozpływa się w ustach! Przed upieczeniem możemy w środek każdej bułeczki włożyć łyżeczkę wiśniowych lub truskawkowych konfitur. A gotowe drożdżówki smarujemy cytrynowym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. W mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. W mące zrób dołek pośrodku, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło.
  4. Wbij jajka i żółtko.
  5. Wsyp resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli.
  6. Ciasto dokładnie wyrób ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odchodziło od ręki lub łyżki.
  7. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  8. Budynie (proszek) rozprowadź w 1 szklance zimnego mleka, pozostałe 2 szklanki mleka zagotuj.
  9. Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.
  10. Ostudź, a jak budyń będzie zimny, dodaj rodzynki.
  11. Gdy ciasto powiększy swoją objętość (po ok. 20-30 minutach) podziel je na dwie równe części, wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na 2 prostokąty (20 x 30 cm), posmaruj budyniem i zwiń od krótszego boku w roladę.
  12. Tak powstałe 2 rolady pokrój na plastry 2 cm, ułóż na wysmarowanej masłem blasze, pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
  13. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor około 20 minut.
  14. Podawaj polukrowane lub posypane cukrem pudrem.
Kalorie: 157 kcal / 26 porcję

Potrzebne składniki:

  • Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
  • mąka pszenna (500 g)
  • drożdże (40 g)
  • cukier (4 łyżki)
  • masło stopione (100 g)
  • mleko ciepłe (0,5 szklanki)
  • jajko (2 sztuki)
  • żółtko (1 sztuka)
  • sól (1 szczypta)
  • masło (1 łyżka)
  • nadzienie:
  • Budyń o smaku śmietankowym WINIARY (2 opakowania)
  • mleko (3 szklanki)
  • rodzynki (100 g)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 7 marca 2014
    domina71

    ostatnio w pośpiechu kupiłam sobie drożdżówkę z budyniem... skończyło się tak, że po powrocie do domu zrobiłam sobie sama całą blachę! Gdzie ten zapach pieczywa z dzieciństwa!!! Bardzo dziękuję za ten przepis

    +0
  • 3 stycznia 2014
    marzena200480

    przepyszneeeeeee

    +0
  • 2 listopada 2013
    Winairy531800

    uwielbiam drożdżówki z serem, z powidłami, z budyniem też napewno spróbuję

    +0
  • 22 czerwca 2011
    allani

    ja je nazywam "ślimaczki" - nie ma nic lepszego, super są również z farszem serowym :)

    +0
  • 17 grudnia 2010
    WIOLA176

    Wczoraj je zrobiłam i również uważam, że sobą przepyszne! Zresztą moi najbliźsi również! :-)

    +0
  • 8 września 2010
    BARBASIA

    Są przepyszne, dużo ich wychodzi i smakują nawet mojej córci, która nie przepada za ciastami drożdżowymi. Pyyyyyycha

    +0
  • 3 września 2010
    IWONNKA

    Drożdżówki PYCHOTKA :) POLECAM !!!

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Drożdżówki z budyniem
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Drożdżówki z budyniem

Wydrukuj przepis

Drożdżówki z budyniem

Zgłoś przepis do moderacji