Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Drożdżówki z budyniem

Oceń ten przepis!

4/5 4 96 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 13 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 26

4/5 4 96 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

nadzienie:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. W mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. W mące zrób dołek pośrodku, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbij jajka i żółtko. Wsyp resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli.
  4. Ciasto dokładnie wyrób ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odchodziło od ręki lub łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (na ok. 20-30 minut)
  5. Budynie (proszek) rozprowadź w 1 szklance zimnego mleka, pozostałe 2 szklanki mleka zagotuj.
  6. Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.
  7. Ostudź, a jak budyń będzie zimny, dodaj rodzynki.
  8. Gdy ciasto powiększy swoją objętość podziel je na dwie równe części, wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na 2 prostokąty (20 x 30 cm), posmaruj budyniem i zwiń od krótszego boku w roladę.
  9. Tak powstałe 2 rolady pokrój na plastry 2 cm, ułóż na wysmarowanej masłem blasze, pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
  10. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor około 20 minut.
  11. Podawaj polukrowane lub posypane cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Puszyste drożdżówki z budyniem - idealne na domowy podwieczorek. Drożdżowe ciasto pachnie lekko wanilią, a nadzienie ze śmietankowego Budyniu z rodzynkami dosłownie rozpływa się w ustach! Przed upieczeniem możemy w środek każdej bułeczki włożyć łyżeczkę wiśniowych lub truskawkowych konfitur. A gotowe drożdżówki smarujemy cytrynowym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Przemek
    Pyszne bułeczki i łatwe do zrobienia. z braku rodzenek dodałem suszonej żurawiny. Budyń wyszedł trochę za rzadki byc może dlatego, że nie miałem budyniu Wniary. Nastepnym razem dam troche mniej mleka i będzie ok.
  • Kasia
    Przepis rewelacja. Drożdżówki pyszne :)
  • Anna
    Bułeczki rewelacyjne. Następnego dnia są lepsze niż świeżo upieczone. Polecam
  • Patka
    Pyszne, ja jeszcze dodałam cukier waniliowy z cynamonem na budyń przed zawinięciem. Pychota, polecam :)
  • annles
    Drożdżówki przepyszne. Przepis idealny dla każdego laika... wszystko dobrze opisane krok po kroku. Zapach w trakcie pieczenia BEZCENNY - jak z najlepszej piekarni. Rodzina robiła sabat nad piekarnikiem czekając aż się upieką. Polecam.
  • Ireneusz
    Bardzo ładne wypiek pierwsza klasa i smak. Dziękuję.
  • Ewelina
    Drożdżówki wyszły przepyszne, jak z najlepszej piekarni. Robiłam z budynkiem i z nadzieniem cynamonowym. Następnym razem zrobię z serem i makiem. Z podanej porcji wychodzi dużo, spokojnie na dwa dni dla całej rodziny, gorąco polecam!
  • domina71
    ostatnio w pośpiechu kupiłam sobie drożdżówkę z budyniem... skończyło się tak, że po powrocie do domu zrobiłam sobie sama całą blachę! Gdzie ten zapach pieczywa z dzieciństwa!!! Bardzo dziękuję za ten przepis
  • marzena200480
    przepyszneeeeeee
  • Halia
    uwielbiam drożdżówki z serem, z powidłami, z budyniem też napewno spróbuję
  • allani
    ja je nazywam ślimaczki - nie ma nic lepszego, super są również z farszem serowym :)
  • WIOLA176
    Wczoraj je zrobiłam i również uważam, że sobą przepyszne! Zresztą moi najbliźsi również! :-)
  • BARBASIA
    Są przepyszne, dużo ich wychodzi i smakują nawet mojej córci, która nie przepada za ciastami drożdżowymi. Pyyyyyycha
  • IWONNKA
    Drożdżówki PYCHOTKA :) POLECAM !!!

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?