1

2

Przepisy

Drożdżówki z budyniem

4/5

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 26 porcji

kalorie: 157 kcal / porcja

Puszyste drożdżówki z budyniem - idealne na domowy podwieczorek. Drożdżowe ciasto pachnie lekko wanilią, a nadzienie ze śmietankowego Budyniu z rodzynkami dosłownie rozpływa się w ustach! Przed upieczeniem możemy w środek każdej bułeczki włożyć łyżeczkę wiśniowych lub truskawkowych konfitur. A gotowe drożdżówki smarujemy cytrynowym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

składniki:

Liczba porcji:

nadzienie:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. W mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. W mące zrób dołek pośrodku, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło.
  4. Wbij jajka i żółtko.
  5. Wsyp resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli.
  6. Ciasto dokładnie wyrób ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odchodziło od ręki lub łyżki.
  7. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  8. Budynie (proszek) rozprowadź w 1 szklance zimnego mleka, pozostałe 2 szklanki mleka zagotuj.
  9. Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.
  10. Ostudź, a jak budyń będzie zimny, dodaj rodzynki.
  11. Gdy ciasto powiększy swoją objętość (po ok. 20-30 minutach) podziel je na dwie równe części, wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na 2 prostokąty (20 x 30 cm), posmaruj budyniem i zwiń od krótszego boku w roladę.
  12. Tak powstałe 2 rolady pokrój na plastry 2 cm, ułóż na wysmarowanej masłem blasze, pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
  13. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor około 20 minut.
  14. Podawaj polukrowane lub posypane cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: