1

2

Przepisy

Pulpeciki dietetyczne

5/5

przygotowanie: 0 minut

porcje: 8 porcji

Problemy trawienne? Przestrzeganie ścisłej diety? Nie musisz rezygnować z potraw z mięsem! Doskonałym przykładem na lekkostrawny i sycący obiad są pulpeciki dietetyczne. Gotowane na parze, nie wchłaniają tłuszczów ze smażenia. Dietetyczne pulpety możemy zapiec z pomidorowym sosem na bazie Rosołu drobiowego Winiary. Pulpeciki polecamy podawać z porcją warzyw posypanych zdrowymi ziołami – bazylią i tymiankiem. Dla zaostrzenia smaku przypraw pulpety ostrą papryką lub czosnkiem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cielęcinę zmiel w maszynce, połacz z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, dopraw do smaku.
  2. Z masy mięsnej formuj kulki, ułóż na perforowanej wkładce nad garnkiem z wrzącą wodą (możesz na sicie), ugotuj na parze.
  3. Kostkę rosołową rozpuść w 1/2 l wrzątku, dodaj koncentrat i pokrojony pomidor, podgotuj, zapraw mąką z mlekiem.
  4. Pulpeciki ułóż w brytfannie, zalej przygotowanym sosem, wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: